Home Izbori Posle apela Jankoviću – SNS za ostavku, opozicija još veća

Posle apela Jankoviću – SNS za ostavku, opozicija još veća

115
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug/ Rade Prelić

Apel javnih ličnosti Zaštitniku građana da se kandiduje na predsedničkim izborima uzburkao je političku javnost u Srbiji. Saša Janković sa funkcije koju obavlja ne želi da pošalje ni „da“ ni „ne“. Iz vladajuće stranke stiže poziv za njegovu ostavku, a iz redova opozicije najava podrške u slučaju da Janković prihvati kandidaturu.

Poziv da se kandiduje na predsedničkim izborima, ombudsmana je, kaže, ostavio bez reči.

„Kao zaštitnik građana ja nemam pravo da kažem ni da ni ne… Ne mislim da je korektno merkati bilo kakvu funkciju sa neke druge funkcije“, naveo je Janković.

Isti poziv u vladajućoj stranci ocenjuju kao licemerstvo ombudsmana, pa ga je potpredsednica SNS-a pozvala da, kako kaže, iz pristojnosti podnese ostavku.

„Jer biti zaštitnik građana, a krenuti u političku kampanju, bez obzira što on kaže da su te potpise skupljali neki dobri ljudi koji žele da on bude predsednik Srbije, to nije dozvoljivo na njegovoj poziciji i mislim da se radi o izuzetnom licemerstvu sa njegove strane“, smatra potpredsednica SNS Marija Obradović.

A potpisnici obrazlažu – Saša Janković je čovek od integriteta i zato ga želimo za predstavnika građana.

„Mislim da predsednik budući mora da bude to sidro, da mi građani možemo da se za nešto uhvatimo, da postoji nekakva stabilnost u ovoj zemlji, nekakva brana i demokratije i vladavine prava i ljudskih prava u odnosu na svemoć izvršne vlasti“, smatra predsednik Građanskog stava Dragan Popović.

Iz političkih redova prva se izjasnila Nova stranka – iako je zagovarala zajedničkog opozicionog kandidata, svoju podršku pružiće Jankoviću.

„Ja očekujem da mu bar desetak stranaka daju podršku. Neke su parlamentarne, neke su vanparlamentarne, ali opet nije moje da kažem ko su te stranke. Ali videćete, neće biti dosadno i neće biti loših vesti“, rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Iz DS-a drugačija poruka: vladajuća većina da ne pravi misteriju oko predsedničkih izbora, već da kaže kada će se održati i ko je njihov kandidat.

„Od tog trenutka počeće i ozbiljni opozicioni razgovori o tome ko je najbolji kandidat, koji bi zaista bio demokratski kandidat i koji bi zemlju ipak predstavljao na način da to nije uvredljivo za neke građane“, kaže funkcionerka DS Nada Kolundžija.

Pokret Dosta je bilo dodaje – priča o kandidatima pre njihovog kandidovanja je nepotrebno otvaranje hajke režima i izlaganje političkom progonu.

Da takva atmosfera otežava prilično neizvesnu i nejasnu situaciju sa predsedničkim kandidatima smatra i novinar Đorđe Vlajić.

„Ne treba prenebregnuti ambijent u kome se sve to događa. Imam utisak da Srbija živi u nekoj vrsti meke diktature u kojoj su u vazduhu brojne neke batine, motke ili šta god kojima vlast prema potrebi ili politička elita omlati one koji se protive ili pokušaju da kritikuju vlast“, naveo je Đorđe Vlajić.

Tako je teško očekivati jedinstvenog kandidata opozicije, smatra Vlajić i dodaje – ključna je odluka premijera o tome koga će da podrži i da li će i sam da se kandiduje.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here