Home Izbori I predsednički izbori zavise od Vučića

I predsednički izbori zavise od Vučića

227
0
Aleksandar Vuccich KZSS 24
Foto: Darko Ćirkov

Do predsedničkih izbora ostalo je nešto više od pet meseci, ali za sada ni vlast ni opozicija ne žele da se izjasne ko će biti njihovi kandidati u izbornoj trci

Do predsedničkih izbora ostalo je nešto više od pet meseci, ali za sada ni vlast ni opozicija ne žele da se izjasne ko će biti njihovi kandidati u izbornoj trci.

Stručnjaci kažu da će odluka o ulasku u izbornu trku zavisiti od odluke premijera Aleksandra Vučića da li će se kandidovati.

Kvalifikacije počinju a pobednik će se znati na proleće. Kao i u fudbalu, gde se mesecima ide kroz grupnu fazu, pa nakon toga kroz nokaut sistem i političari u Srbiji oprezno, ali u sve većem broju, nagoveštavaju ulazak u izbornu trku. Opozicija u više kolona, što raduje svaku vlast, ali i vladajuće stranke još uvek bez konačnog imena. Svi vagaju i gledaju potez druge strane.

“Prvi krug će, po mom mišljenju, dosta ličiti na te parlamentarne izbore, i mislim da će kandidat vladajuće koalicije otprilike osvojiti glasova, makar približno, kao što je imala SNS i stranke koje su okupljene oko SNS. Dok je drugi krug, da kažem, pravo ono finale”, naveo je Vladimir Pejić iz Faktora plus.

Dok se u istraživanjima, pored kandidata naprednjaka, Tomislava Nikolića ili Aleksandra Vučića, kao mogući kandidat iz opozicionog bloka pominje Vuk Jeremić, i sadašnji predsednik i nekadašnji ministar spoljnih poslova ne otkrivaju sve karte.

“Premijer Vučić mi je dao podršku na onome kako obavljam funkciju predsednika Republike. A kad dođe vreme da se raspisuju predsednicki izbori, i kad dođe vreme za kandidature, onda ćemo videti ko će imati čiju podršku i ko će biti kandidat”, naveo je predsednik Tomislav Nikolić.

“Moram da vas razočaram, ja sam dao obećanje dekanu da neću govoriti o unutrašnjim političkim pitanjima”, rekao je Vuk Jeremić, predsednik CIRSD-a.

Da li će se kandidovati ne otkriva i dalje aktuelni ombudsman Saša Janković. Više od sto javnih ličnosti podržava njegovu kandidaturu, dok vlast kaže da on zloupotrebljava svoju aktuelnu funkciju. Koliko je danas značajna podrška liberalno orijentisane javnosti.

“Građani pre svega očekuju ozbiljnog čoveka koji može stvarno da predstavlja nešto što su bazične vrednosti, pre svega dakle zaštita države, zaštita vladavine prava, zaštita ljudskih prava”, naveo je Dragan Popović jedan od potpisnika za kandidaturu Jankovića.

“Nema nekog većeg značaja osim možda neke incijalne kapisle koja bi uticala na to da se Janković i zvanično profiliše kao kandidat”, dodao je Pejić.

Lider naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić rekao je nedavno da, ako kandidat njegove SNS izgubi, ne bi ostao na mestu predsednika Vlade. Kohabitacija je u Srbiji postojala tokom vlasti Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

“Ako pobedi opozicioni kandidat, ako se to dogodi, a ne vidim neku veliku verovatnoću za tako nešto, onda se dovodi u pitanje čitava politička koncepcija koja je u ovom trenutku na vlasti”, naveo je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Poslednji rok za održavanje prvog kruga predsednićkih izbora je 30. april sledeće godine, dok bi se eventualni drugi krug održao dve nedelje kasnije.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here