Home Beograd Epilog odbora: Preporuke za osvežavanje i kazne za opoziciju

Epilog odbora: Preporuke za osvežavanje i kazne za opoziciju

261
0
Odbor - Srbija izbori
Foto: N1

Nastavljaju se dani napetosti u Skupštini Srbije. Ponovo svađa, burna rasprava i atmosfera na ivici incidenta. Sve to na sednici Administrativnog odbora, na čijem su dnevnom redu bile novčane kazne poslanicima opozicije, koja od predsedavajućeg nije dobila ni reč.

Nastavljaju se dani napetosti u Skupštini Srbije. Ponovo svađa, burna rasprava i atmosfera na ivici incidenta. Sve to na sednici Administrativnog odbora, na čijem su dnevnom redu bile novčane kazne poslanicima opozicije, koja od predsedavajućeg nije dobila ni reč.

Šarović: Ja vidim Martinoviću da tebi treba osvežavanje.

Martinović: Šta mi treba?

Šarović: Treba ti osvežavanje.

Martinović: Moguće.

Posle najave osvežavanja, najavljena je i generalna sekretarka Skupštine, koja nije želela da obrazloži skupštinski budžet za 2017. godinu, pa je sa 10 od 17 glasova isti usvojen za pola minuta. Onda su na dnevni red stigle novčane kazne poslanicima opozicije.

„Da li neko želi reč? Ukoliko se niko ne javlja za reč, zaključujem raspravu i stavljam na glasanje predloge odluka o novčanim kaznama za poslanika Sašu Radulovića…“, počeo je sednicu predsednik Odbora Aleksandar Martinović.

I tako su novčane kazne i izglasane. Deo opozicije je demonstrativno napustio sednicu, dok su poslanici vladajuće koalicije nastavili glasanje.

„Ovo još nije viđeno, da predsednik odbora krene samo da čita skriptu koju je dobio i da proziva glasanje jedno za drugim i da zatvori sednicu bez ikakvog glasanja, bez ikakvih predloga“, kaže lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

„Ovo je ugrožavanje parlamenta, ovo je ugrožavaje džave koju predstavljaju njeni demokratski izabrani predstavnici, koji su ovoga puta sticajem okolnosti u manjini. Ovo je korak ka diktaturi“, smatra Nenad Čanak iz LSV.

„Ovo je direktna direktiva drugog Aleksandra, Aleksandra Vučića, koji želi da zabrani glas opozicije u Narodnoj skupštini“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Opozicija unosi nemir i pokušava da destabilizuje zemlju, poručuje predsedavajući Odbora Aleksandar Martinović.

N1: Ako po poslovniku imaju pravo da dobiju reč..

Martinović: A izvinite je l po poslovniku imaju pravo da vređaju, da psuju majku i da prete batinama.

Opozicija: To nije istina.

Martinović:Jedno je demokratska diskusija, jedno je iznošenje argumenata, jedno je iznošenje političkih stavova, nešto sasvim drugo je vređanje, psovanje, pretnje fizičkim nasiljem.

Buka na sednici je bila tolika, da ni novinari nisu mogli da isprate njen tok.

„Niko nije, mi novinari nismo shvatili da je sednica završena. Ja ovako nešto nisam nikad nisam videla. A svašta sam u skupštini videla, 26 godina izveštavam iz skupštine“, kaže novinarka Politike Mirjana Čekerevac.

Poslanici opozicije traže smenu Martinovića, dok potpredsednik Odbora razmatra sazivanje nove sednice po istim tačkama, ukoliko se o tome izjasni trećina članova.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here