Home U fokusu Objavljen sastav nove Vlade, osam novih imena

Objavljen sastav nove Vlade, osam novih imena

266
0
Objavljen sastav nove Vlade
Foto: N1

Nova Vlada biće kombinacija iskustva i veštine, sačuvali smo okosnicu prethodne Vlade koja je uspela da zaustavi bankrot i smanji nezaposlenost, ali potrebno je i sveže krvi, pa će biti osam novih imena, rekao je mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić. Broj resora ostaje isti.

„Mislim da to garantuje da će rezultati doneti boljitak našim građanima“, rekao je on.

Kako je istakao, u skladu sa Ustavom podnet je predlog odluke o izboru Vlade predsednici Skupštine koja je u skladu sa zakonom sazvala sednicu Skupštine Srbije.

„Sutra popodne građanima će btii predstavljena nova Vlada, građani i poslanici će moći da čuju ozbiljan plan i program nove Vlade za bolji život i standard. Taj plan ne može sam da se ispuni, iza njega mora da stoji posvećena grupa ljudi. Danas sam predao listu ministara u skladu sa odlukama stranaka, ima dosta ljudi koji ne pripadaju nijednoj stranci“, kaže Vučić.

On se zahvalio svim članovima Vlade, koji su, kako je rekao, umeli da istrpe kritike i kada je bilo i kada nije bilo razloga.

„Želimo da sa novom energijom krenemo u velike pobede i uspehe, Srbija ne treba da se zadovoljava malim, već treba da krene prema vrhu, prethodna Vlada je bila vlada stabilnosti, sledeća treba da bude Vlada napretka i prosperiteta“.

On kaže da je siguran da će svi predloženi ministri dati sve od sebe.

„Mesec dana pre ustavnog roka smo sastavili Vladu, setite se, neki su to obavili u ponoć. Srećan sam i ponosan što ću drugi put biti pred poslanicima kao mandatar, koji treba da dobije poverenje poslanika i građana, uveren sam da ću kao i do sada da budem na usluzi građanima, radiću vredno, gledaću da ispravljam greške, da od naše zemlje napravimo još bolje mesto za život“, istakao je mandatar Vučić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala je za sutra, 9. avgust u 14 sati prvu posebnu sednicu u ovom sazivu Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu će biti izbor vlade Republike Srbije.

„Mandatar će izneti svoj ekspoze i usmeno obrazložiti sastav vlade, posle čega ćemo, nadam se, imati politički sadržajnu raspravu, a posle toga će uslediti polaganje zakletve mandatara i članova vlade“, rekla je Gojković i dodala da će Srbija do kraja nedelje imati novu Vladu.

Predsednica Skupštine Srbije zahvalila se Vučiću što je „poštujući zakonske odredbe“ predao predlog odluke o izboru Vlade.

Sastav nove Vlade Srbije:
– premijer Aleksandar Vučić

– prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

– potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

– potpredsednica i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

– potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić

– ministar privrede Goran Knežević

– ministar finansija Dušan Vujović

– ministar odbrane Zoran Đorđević

– ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović

– ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

– ministarka pravde Nela Kuburović

– ministarka državne uprave Ana Brnabić

– ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević

– ministar zdravlja Zlatibor Lončar

– ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

– ministar omladine i sporta Vanja Udovičić

– ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

– ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić

O ekspozeu: Pokušaću da stojim sat, dva, šest…

Govoreći o ekspozeu, Vučić je rekao da se marljivo, odgovorno i temeljno spremao.

„Veoma marljivo, odgovorno i temeljno sam se spremao, iako će većem broju građana deo oko finansija i privrede biti ne sasvim zanimljiv i razumljiv. To smatram i ličnom obavezom prema istoriji. Hoću da ostane u spisima da je neko to temeljno spremio“, rekao je mandatar.

Što se tiče najava opozicije da će napustiti skupštinsku salu, ako čitanje ekspozea bude trajalo satima, Vučić je poručio da ne može nikoga da spreči da napusti salu, a da će on pokušati da stoji sat, dva, šest.

„Ja ću pokušati da stojim sat, dva, šest, da čitam, da govorim, jer to je moj odraz poštovanja prema građanima. Posao poslanika jeste da saslušaju ekspoze, ali znam da neki od njih ne žele da čuju, jer unapred misle da oni to znaju i mogu bolje. Neka rade svoj posao, neka se šetaju pred novinarima, do restorana, a ja ću da radim svoj posao. Odogovorno, tako da i moja deca mogu da se ponose onim što im je otac radio za svoju zemlju. Neću se uplaštii ni psovki, ni uvreda, ni klevete“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara šta će doneti nova personalna rešenja u vladi, mandatar je odgovorio „mir i stabilnost“.

„Ako pogledate stanje u regionu Srbija je, ako ne jedina stabilna, onda najstabilnija u regionu“, odgovorio je mandatar.

Tužilaštvo vodi istragu o Savamali
Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da Tužilaštvo vodi istragu o rušenju objekata u Savamali u toku izborne noći u aprilu i da će politički reagovati kada bude završena istraga.

„Ne radi to Ministarstvo pravde i MUP, to radi Tužilaštvo, koje vodi istragu. Tako to izgleda u pravno uređenim zemljama. Možda je ranije bilo tako da ministri određuju ko bi trebalo da bude optužen, a ko ne… Siguran sam da će Tužilaštvo završiti slučaj apsolutno do kraja. A ja ću umeti politički da reagujem posle odluke Tužilaštva i nadležnih pravosudnih organa“, kazao je Vučić.

On je rekao da su „tri miliona“ uložena u kampanju protesta zbog rušenja objekata u Savamali da bi Vladu Srbije predstavili kao kriminalnu. Vučić je rekao da taj slučaj mora da se ispita.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here