Home U fokusu LDP bi mogao da dobije mesto državnog sekretara

LDP bi mogao da dobije mesto državnog sekretara

131
0
LDP bi mogao da dobije mesto državnog sekretara
Foto: Politika

Vlada Srbije najverovatnije će biti formirana u drugoj polovini jula, i to posle otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Evropskom unijom, saznaje „Politika” u vrhu Srpske napredne stranke. Iako se u SNS-u očekivalo da bi nova vlada mogla krajem sledeće nedelje da položiti zakletvu, do toga najverovatnije neće doći, jer se očekuje da mandatar Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja će 19. jula u Briselu prisustvovati otvaranju ova dva važna poglavlja.

Iako sve kockice još nisu u potpunosti složene, budući obrisi nove vlade se polako naziru. U novom Vučićem timu osim naprednjaka mesta će biti i za socijaliste. Kako se nezvanično saznaje, iza zatvorenih vrata vode se razgovori i da Čedomir Jovanović bude deo vladajuće većine tako što bi LDP mogao da u novoj vladi dobije mesto državnog sekretara u nekom od ministarstava.

Još ranije je zvanično dogovoreno da novu vladu podrži Savez vojvođanskih Mađara i partija Muamera Zukorlića Bošnjačka demokratska zajednica.

Daleko od očiju javnosti, u poslednjih mesec dana lider SNS-a imao je više sastanaka sa predstavnicima SPS-a na kojima nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, već o politici vlade. Prema saznanjima „Politike”, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić saglasni su da nova vlada treba da nastavi sadašnju politiku približavanja EU i dijaloga sa komšijama. Obe strane su takođe saglasne da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji.

Za razliku od protekle četvorogodišnje koalicione saradnje SNS-a i SPS-a, ubuduće će socijalisti morati da budu daleko oštriji i borbeniji u odbrani vladinih stavova. Na osnovu dosadašnjih razgovora moglo bi se zaključiti da je Ivica Dačić najbliži da i u novom sazivu bude ministar inostranih poslova, ali da je neizvesno da li će u novoj vladi biti mesta i za Aleksandra Antića, potpredsednika SPS-a. Naime jaka struja u SNS-u zalaže se da na tom mestu u naredne četiri godine bude Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, u čiji rad ima poverenje i lider naprednjaka. Kao jedan od razloga zašto njene akcije bolje stoje od Antićevih jeste spremnost Filipovićeve da učestvuje u restrukturisanju EPS-a.

Iako se na nekim portalima spekuliše da su Dušanu Bajatoviću odbrojani dani na mestu direktora „Srbijagasa”, izvori „Politike” iz SPS-a tvrde da je to daleko od istine i da će predsednik pokrajinskog odbora socijalista i u narednom periodu ostati na čelu ovog javnog preduzeća.

Osim Ivice Dačića, spekuliše se da je iz redova socijalista najbliža mestu u Nemanjinoj 11 Slavica Đukić Dejanović koja bi mogla da bude ministarka obrazovanja.

Osim sa socijalistima, Vučić je razgovarao i sa Čedomirom Jovanovićem, ali nisu poznati detalji njihovog dijaloga. Lider LDP-a je pre nekoliko dana u intervjuu „Dnevnom avazu” izjavio „da će sastav nove vlade dati odgovor na pitanje na koju stranu Srbija želi da krene”. On je rekao da će njegov ulazak ili neulazak, odnosno stepen saradnje koji će biti moguć između LDP-a i buduće vlasti, predstavljati meru spremnosti vladajuće većine da se problemima koji stoje pred Srbijom poslednjih petnaestak godina bavi na drugačiji način nego što su to radile sve vlade posle Zorana Đinđić. U SNS-u nisu hteli da komentarišu ove Jovanovićeve stavove, ali niko u ovoj stranci ne očekuje da će lider LDP-a biti ministar. Paralelno sa razgovorima sa strankama, lider SNS-a je razgovarao i sa svakim visokom funkcionerom svoje stranke ponaosob u četiri oka. Od najbližih Vučićevih saradnika smatra se da je navodno već izvesno da će Nebojša Stefanović ostati ministar policije, dok je najveće interesovanje za ministra odbrane. Dobro obavešteni izbori navode da je Aleksandar Vulin zainteresovan za ovaj resor. Osim predsednika lidera Pokreta socijalista, za ovo ministarsko mesto kandidat je i sadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević, dok novinar „Politike” Miroslav Lazanski nije u kombinaciji za ovo ministarstvo.

Izvori našeg lista u SNS-u navode da je navodno već gotovo da će „privreda” pripasti Goranu Kneževiću, a poljoprivreda Branislavu Nedimoviću, gradonačelniku Sremske Mitrovice. Posle otvaranja poglavlja Jadranki Joksimović je zagarantovano ministarsko mesto i ona će biti zadužena za evropske integracije, dok će Zorana Mihajlović i u novoj vladi najverovatnije ostati potpredsednica vlade i biti zadužena za saobraćaj.

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here