Home Lokalni izbori Konstituisana Skupština Vojvodine, Pastor ponovo predsednik

Konstituisana Skupština Vojvodine, Pastor ponovo predsednik

223
0
 Konstituisana Skupština Vojvodine
Foto: Tanjug

Lider SVM Ištvan Pastor ponovo je danas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine.

NOVI SAD – Lider SVM Ištvan Pastor ponovo je danas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Za njegov izbor na tu funkciju na konstitutivnoj sednici Skupštine AP Vojvodine glasao je 91 poslanik, uzdržanih je bilo 13, a protiv 14.

Pored poslanika SNS, SPS i SVM, koji su zajednički podneli predlog da Pastor bude predsednik parlamenta, za njegov izbor glasali su i poslanici SRS.

Protiv su bili poslanici DS, dva poslanika Pokreta Dosta je bilo i dva poslanika Mađarskog pokreta za autonomiju.

Uzdržani su bili poslanici LSV i pet poslanika Pokreta Dosta je bilo.

Pastora je za predsednika pokrajinske skupštine predložilo 80 poslanika, a 11 više ih je glasalo za njegov izbor.

Na konstitutivnoj sednici prisutno je 119, od ukupno 120 poslanika Skupštine AP Vojvodine.

SNS je na izborima osvojila 63 mandata, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 12, Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem je čelu Demokratske stranke po 10, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila devet madata.

Sedam mandata osvojio je Pokret „Dosta je bilo“, šest Savez vojvođanskih Mađara, a dva mandata Koalicija „Mađarski pokret za Autonomiju“, dok je Zelena stranka osvojila jedan mandat.

Pastor: Parlament o formiranju vlade za desetak dana

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će sledeća sednica parlamenta biti održana najverovatnije za desetak dana i da će glavna tema biti formiranje pokrajinske vlade.

Upitan ko će učestvovati u razgovorima o formiranju nove vlade Vojvodine, Pastor je rekao da sigurno zna da će u tim razgovorima učestovovati SNS i SVM.

„SVM je pozvana na razgovore za formiranje vlade, a sve ostalo zavisi od SNS, jer je ona osvojila ubedljivo najviše mandata i ona odlučuje o tome s kim će razgovarati“, rekao je Pastor, koji je danas ponovo izabran za predsednika pokrajinskog parlamenta na konstitutivnoj sednici.

On je dodao da SVM nema ništa protiv širenja spiska stranaka sa kojima će se razgovarati o pokrajinskoj vladi i ponovio da sve zavisi od SNS.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here