Home Lokalni izbori Sutra konstitutivna sednica Skupštine AP Vojvodine

Sutra konstitutivna sednica Skupštine AP Vojvodine

205
0
Konstitutivna sednica Skupštine AP Vojvodine biće održana sutra.
Foto: Tanjug

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine AP Vojvodine biće održana sutra.

NOVI SAD – Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine AP Vojvodine biće održana sutra.

Na njoj treba da budu potvrđeni mandati poslanicima, obrazovane poslaničke grupe i izabrani predsednik i potpredsednik pokrajinskog parlamenta, a biće imenovan i sekretar Skupštine, saopšteno je ranije iz kabineta dosadašnjeg predsednika parlamenta Ištvana Pastora.

Sutrašnjom prvom sednicom Skupštine AP Vojvodine u novom sazivu, do izbora novog predsednika pokrajinskog parlamenta, predsedavaće najstariji poslanik od prisutnih na sednici.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, koji je u prethodne četiri godine bio predsednik pokrajinske skupštine, na toj funkciji trebalo bi da ostane i u narednom mandatu, jer je lider Srpske napredne stranke (SNS), koja je na izborima osvojila ubedljivo najviše mandata u pokrajinskom parlamentu, Aleksandar Vučić ranije najavio da je Pastor kandidat za tu funkciju.

Skupština Vojvodine broji 120 poslanika.

SNS je na izborima osvojila 63 mandata, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 12, Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem je čelu Demokratske stranke po 10, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila devet madata.

Sedam mandata osvojio je Pokret “Dosta je bilo”, šest Savez vojvođanskih Mađara, a dva mandata Koalicija „Mađarski pokret za Autonomiju“, dok je Zelena stranka osvojila jedan mandat.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here