Home U fokusu Vučić: Nova vlada do 16. juna

Vučić: Nova vlada do 16. juna

130
0
Vučić: Nova vlada do 16. juna
Foto: Tanjug

Na razgovore o novoj vladi od srede će biti pozvane sve partije, koje hoće da razgovaraju, ali to ne znači da će svi biti pozvani da učestvuju u vladi, poručio je lider SNS-a

Nove vlade Srbije i Vojvodine biće formirane do 16. juna, pre toga će 3. ili 4. juna biti konstituisana Narodna skupština, dok će pokrajinski parlament taj posao završiti 2. juna, najavio je Aleksandar Vučić, lider SNS-a, posle sednice predsedništva stranke.

Vučić, koji je i mandatar za sastav nove republičke vlade, rekao je i da će od srede početi konsultacije sa strankama o tome. Prema njegovim rečima, biće pozvane „sve partije, koje hoće da razgovaraju, ali to ne znači da će svi učestvovati u vladi.” On je naglasio: „Dobrodošli su svi u prostorije SNS-a, nikoga se ne plašim, svi neka dođu, da kažu šta god hoće i da iznesu svoje ideje, ako ih imaju.”

Naglasivši da će Vladu Srbije sam formirati, Vučić je odbacio navode u pojedinim medijima da je ruski predsednik Vladimir Putin imao bilo kakve zahteve o tome ko će biti u vladi.

On se osvrnuo i na izveštavanje RTS-a o njegovoj poseti Moskvi rekavši: „Iznenađen sam što je hrvatski analitičar, kako se ono zove, Davor Đenero za naš javni servis bio važniji od Putina. Moja poseta Moskvi bila je za RTS tek treća vest u Dnevniku, Đenero je bio važniji. Moraću da pošaljem Putinu dopis, da mu kažem: ’Putine, ako nisi znao, Davor Đenero je mnogo važniji od tebe. Vodi računa kad dolaziš na Balkan, prvo proveri gde je Đenero, inače nećeš biti prva vest tog dana’.”

On nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima, „sačekajte malo”, ipak, na više puta ponovljeno pitanje, Vučić je kazao da „Goran Knežević neće biti kandidat za predsednika Skupštine Vojvodine”.

Na pitanje hoće li Igor Mirović biti predsednik pokrajinske vlade, nije hteo da odgovori ništa, ali je naglasio da u „Vojvodini mora mnogo toga da se menja.”

On je podvukao: „Važno je da pokrajinska vlada radi u saglasju sa republičkom i važno je, ne samo to koliko će novca pokrajinske institucije da dobiju od republike, već i koliko će da ulože i da uštede.

Neće biti lako, ali građani će moći da žive mnogo bolje i zato će naša kontrola biti neuporedivo veća.”

Rešavanje „slučajeva fantomki”

Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da će slučaj rušenja objekata u beogradskoj Savamali biti rešen, ali „biće rešeni i svi drugi, teži slučajevi postupanja pod fantomkama u prošlosti”.

On je kazao da jeste strašno što se rušilo u Savamali pod fantomkama i to će biti rešeno, dodajući: „Strašne su i neke druge stvari, koje nisu rešene. Oni koji sada kritikuju događaje u Savamali su isti oni koji su svojevremeno zajedno sa DS-om angažovali ’zemunski klan’ da u fantomkama preskače ogradu Slobodana Miloševića i da ga hapse. To su oni u čije vreme su sa fantomkama na glavi ubijali ljude.

Na 50 metara od nas ubijen je čovek (Momir Gavrilović), ali nikad nisu bili zainteresovani da nađu ubice, a bilo je 250 svedoka. Svi su ćutali. Ne znam šta da kažem kad Radulović, Pajtić, Božović, Bubalo, Maršićanin kažu Siniši Malom – lopove, onda možete samo da razmišljate sa kog mosta da skočite, jer ne postoji ništa drugo što biste mogli da učinite. Ali rešićemo i to, kao što ćemo rešiti i slučaj Savamale.”

Mi smo svoje uradili za poglavlje 23

Zamoljen da prokomentariše to što Hrvatska i dalje tvrdi da još nema njihove saglasnosti za otvaranje poglavlja 23, mada Johanes Han tvrdi da je postignuta, Vučić je odgovorio: Nisam zainteresovan za to, to su njihova posla u EU.

Neka oni odluče da li su se dogovorili ili nisu. Mi smo sve uradili što je bilo do nas, ako hoće da otvore poglavlje, hvala im, ako neće, opet hvala.” Odgovarajući na pitanje o DSS-ovom saopštenju u kome se traži da navede šta je dao da bi poglavlje bilo otvoreno, Vučić je rekao: „Šta čovek na to da kaže, prosto da ih pitate jesu li to sami smislili, ili im je neko smislio? Sve se nadam da im je neko drugi to smislio.”

Svi potpredsednici SNS-a novi, mladi ljudi

Vučić je najavio da će na izbornoj skupštini SNS-a za potpredsednike stranke biti izabrani novi, mladi ljudi. On je dodao: „Moji prijatelji i kolege su do sada bili potpredsednici, zajedno će sa mnom nastaviti da budu u izvršnoj vlasti i vladi, a posle ćemo da vidimo.

Izborom novih, mladih ljudi biće obnovljena energija i postignuti bolji rezultati u budućnosti. Zadovoljan sam dosadašnjim radom potpredsednika i aktivista stranke, nekima više nekima manje, nisam zadovoljan radom na lokalnom nivou.”

Zato će, kako je rekao, ići u neke gradove, zajedno sa kolegama ministrima i najavio je kontrolu rada na lokalu. On je naveo i da je republička lista dobila mnogo više glasova, nego u nekim mestima na lokalu, „što pokazuje da lokalni funkcioneri nisu uvek najbolje, ili nisu dobro radili.”

Poštujem, profesora Mićunovića, ali…

Upitan da prokomentariše izjavu Dragoljuba Mićunovića, predsednika Političkog saveta DS-a, da je sva vlast u njegovim rukama, Vučić je rekao: „Veoma poštujem profesora Mićunovića, ali on to isto govori već godinama za svakoga, pa i za one u svojoj stranci, osim kad je on ustoličen. Tu mu ništa ne smeta.”

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here