Home Predsednički izbori Kakve su šanse da žena bude sledeća predsednica Srbije?

Kakve su šanse da žena bude sledeća predsednica Srbije?

149
0
_T5U0377-1
Foto: Darko Ćirkov

Beograd – Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je za sada prva žena koja je najavila moguću kandidaturu na predsedničkim izborima sledeće godine. U javnosti se spekulisalo da je takvu ambiciju imala i potpredsednica prošle vlade i SNS Zorana Mihajlović, ali je ona to više puta demantovala.

Na prošlim predsedničkim izborima, održanim 2012. godine, dve žene su bile kandidatkinje za predsednika Srbije – Jadranka Šešelj ispred SRS i Danica Grujičić iz Socijaldemokratskog saveza. Pobedu je tada odneo predsednik SNS Tomislav Nikolić. Milanka Karić bila je u trci za predsednika države 2008. godine, a četiri godine ranije Jelisaveta Karađorđević i Ljiljana Aranđelović iz JS. Pre toga, a izborima od 1990. nije bilo ženskih kandidata.

Kakve su šanse da Srbija sledeći put dobije prvu predsednicu države, Danas je pitao predstavnike političkog i javnog života Srbije.

Borko Stefanović

predsednik Levice Srbije

Mislim da bi Zorana Mihajlović mogla da se kandiduje, ako dobije Vučićevu podršku. Međutim, on bi morao da objasni Tomislavu Nikoliću zašto je to uradio, ali bi teško objasnio i svojim biračima. Smatram da je žena na tom mestu odlična zamisao, ali ne treba gajiti previše iluzija. Glavni kandidat vlasti će biti Aleksandar Vučić. Zato je važno da opozicija pokuša sebi da pronađe zajedničkog kandidata.

Aleksandra Joksimović

predsednica Centra za spoljnu politiku

Obzirom da je globalno na dnevni red stavljeno pitanje ravnopravnosti na najvišim funkcijama, te se danas intenzivno govori o mogućnostima da žena dođe na čelo UN-a, zatim, realna je šansa da žena postane predsednica SAD-a. Bilo bi dobro kada bi u društvima koja teže da postanu razvijene demokratije postojala realna šansa i mogućnost da jedna žena zauzme tu poziciju. Iako je Srbija usvojila određene zakonske okvire koji promovišu ulogu žene u društvu, i dalje moramo biti svesni da takva vrsta ravnopravnosti ne postoji.

Marko Đurišić

bivši šef poslaničke grupe SDS

Nikada se nisam opredeljivao prema polu kandidata, nego prema konkretnom kandidatu. Pol ne bi uticao na to za koga glasam, već samo sposobnosti za obavljanje te funkcije.

Vladimir Đukanović

SNS

Za sada je samo jedna istakla želju, mislim na Sandu Rašković Ivić, a ona nema nikakve šanse.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here