Home Izbori Ko će u fotelju ministra spoljnih poslova?

Ko će u fotelju ministra spoljnih poslova?

97
0
Vlada Srbije - Srbija izbori
Foto: B92/Tanjug

Situacija u regionu trebalo bi da predstavlja jasnu poruku za spoljnu politiku buduće srpske vlade da neće biti nimalo lako.

Analitičari ocenjuju da će najveći izazov spoljne politike biti doprinos Srbije napretku odnosa na Zapadnom Balkanu, uz upozorenje da bez obzira na strateško opredeljenje, Brisel ne treba da bude jedini u fokusu budućih diplomatskih odnosa.

Došlo vreme da u fotelju ministra spoljnih poslova niko ne želi da sedne i ta konstatacija se gotovo bez rezerve može primeniti na čitav svet. Trenutno je u regionu samo u srpskom i albanskom dvorištu mirno, a i u EU, mrtva trka između unutrašnjih i zajedničkih spoljnih problema.

Za srpsku diplomatiju najveći izazov u 2016.-toj predstavlja nastavak otvaranja pregovaračkih poglavlja.

“Od ličnosti MSP, ali i Ministarstva odbrane zavisiće poruke koje će se želeti poslati našim međunarodnim partnerima. EU je u ovom trenutku najvažnije da se na Zapadnom Balkanu očuvaju mir i stabilnost i u tom kontekstu se od Srbije očekuje da svojim stavovima regionu doprinosi napretku odnosa i prevazilaženju problema iz prošlosti“, navela je Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Pitanja koja se tiču Srbije i regiona a sastavni su deo evrointegracija zaslužuju prvo mesto na listi domaćih zadataka novog šefa diplomatije. U beogradskom fondu za političku izuzetnost ističu da spoljna politika, ipak, ne sme u fokusu da ima samo Brisel, već jednako i Vašington, Moskvu, Peking, pa i Ankaru.

“Najveći izazovi da bude osmišljena konstruktivna proaktivna. Ne možemo sebi dozvoliti da reagujemo na ono što se od nas zahteva moramo ići u susret događajima recimo da unapred razmišljamo sta pred izbori u sad znače za nas i kako kontakt sa onima koji će sutra vladati njmoćnijom zemljom sveta“, rekla je Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

U ministarstvu spoljnih poslova očekuje se novo lice. Još uvek nije poznato da li će aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić uopšte biti u Vladi, a i ako bude, mediji spekulišu da neće voditi diplomatiju, već da je prva želja premijera da za spoljnu politiku bude zaslužen Ivan Vejvoda, potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju. Vejvoda demantuje te navode.

Izvor: B92

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here