Home Izbori Danas: Vlada će biti formirana do 8. juna

Danas: Vlada će biti formirana do 8. juna

124
0
Skupština Srbije - Srbija izbori
Foto: N1

Odlazeća predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazaće konstitutivnu sednicu parlamenta najverovatnije za 3, odnosno 4. jun, piše list Danas.

Kako list saznaje, nekoliko dana kasnije, 8. juna, biće formirana i vlada.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Beogradski dnevnik Danas navodi da će na intenziviranje sastavljanja novog kabineta značajno uticati i to što su pred Srbijom već sledećeg meseca dva veoma bitna događaja – poseta predsednika Kine Si Đinpinga i dolazak delegacije MMF.

List piše i da u nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić ulazi u novu vladu lidera SNS Aleksandra Vučića. Sagovornici Danasa navode da je načelan dogovor o budućoj saradnji u vlasti već napravljen, ali se ne navodi o kojim resorima je reč.

Rokovi

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Pošto su konačni rezultati izbora saopšteni 4. maja, sednica bi najkasnije trebalo da se održi do 4. juna.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here