Home Izbori Od Saveza za bolju Srbiju ostaju samo plakati

Od Saveza za bolju Srbiju ostaju samo plakati

166
0
Čeda Boris Čanak - Srbija izbori
Foto: N1

Hoće li se i onako razjedinjena opozicija dodatno podeliti? Međustranački razgovori oko nove vlade nisu još ni počeli, ali su na površinu već izašli nesporazumi samih opozicionih partnera oko toga da li im je ili ne mesto u vlasti. Naime, sve je izvesnije da bi poslanici liste „Čeda-Boris-Čanak“ mogli u budućem parlamentu da nastupaju svako za sebe

Od Saveza za bolju Srbiju su, po svoj prilici, ostali samo plakati. Ili prevedeno na koalicione lidere – ostao je samo Boris. Preostala dvojica na slovo Č, posle izbora ne isključuju saradnju sa SNS. Saborcima za prelazak cenzusa Tadić poručuje: ne može se uspostavljati demokratija sa ljudima sa fantomkama i bejzbol palicama.

“Nijedan naš koalicioni sporazum ne sprečava poslanike da postanu deo vladajuće koalicije ukoliko to hoće. I to građani treba da znaju i na izborima. Ali, takođe građani treba da računaju na predvidljivost našeg ponašanja. Ja sam rekao šta je naš stav tokom izborne kampanje i sada govorim taj stav i ja ću zastupati tu politiku u Socijaldemokratskoj stranci”, kaže Tadić.

Dok je SDS tvrdi zahvalan što ih SNS i ne zove, s druge strane, potencijalna postizborna saradnja LDP-a sa naprednjacima biće izborna prevara objašnjavaju poznavaoci. Tumače: saradnja sa Vučićem je način da Jovanović sačuva sebe i stranku, a ne, kao što tvrdi – državu.

“Ta opravdanja su naravno nešto što je standardna politička retorika i ne verujem da iko više uzima ih za ozbiljno u tom pogledu. Sada je on pretpostavljam prisiljen zbog toga što ta stranka ne znam više koliko ima realnog sadržaja unutar nje da gleda na koji mu je bolji način u stvari da čuva i poziciju svoju i poziciju stranke”, ističe Đorđe Pavićević.

Nedoslednost partija nije iznenađenje. Ali, tome se čudimo – objašnjavaju poznavaoci medija – samo da bismo punili novinske stranice ili sekunde infomativnog programa.

“Ono što se dešava sada na lokalu, ne bi trebalo nikog da iznenađuje. Ako nekog iznenađuje onda je to jedna uobičajena društvena hipokrizija koje smo svedoci, dakle, uveliko. Ne samo sada nego u celoj predizbornoj kampanji”, kaže kolumnistkinja Danasa Nataša Odalović.

Inače, rešenje postizborne dileme hoće li Čedomir Jovanović u vlast možda se moglo nazreti i na protestu „Da odbranimo Beograd“. Skup u Savamali je na kratko ponovo ujedinio opoziciju, ali od lidera LDP-a nije bilo ni traga ni glasa.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here