Home Izbori Jovanović: Ne nudim se Vučiću, ali ću razgovarati sa njim

Jovanović: Ne nudim se Vučiću, ali ću razgovarati sa njim

131
0
deca-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da se ne nudi Aleksandru Vučiću da bude deo nove Vlade, ali da će razgovarati sa njim ukoliko ga bude pozvao na konsultacije. Za izjave Borisa Tadića, koji je tražio da se lider LDP javno izjasni da li će s Vučićem, Jovanović kaže da su „deo dijagnoze, ne politike“.

„Naravno da ću razgovarati sa nekim ko je dobio 50 odsto glasova, vrlo ozbiljno, oko onog što svako od nas treba da uradi u okviru posla kojim se bavi. Mi se razlikujemo u odnosu prema Srbiji“, rekao je Jovanović u intervjuu za Blic.

Smatra da mu je obaveza da ojača evropsku orijentaciju Srbije, da konkretizuje novu regionalnu politiku i nađe odgovor na nesporazum Srbije i Hrvatske.

Prema mišljenju lidera LDP, prve stvari koje bi nova vlada trebalo da uradi jesu da oslobodi društvo straha, da demokratizuje medije i pokaže Evropi da je Srbija ozbiljna, moderna država koja sama rešava svoje probleme.

Govoreći o opoziciji, Jovanović je rekao da LDP-a ne vidi „u koloni“ s pokretom Saše Radulovića „Dosta je bilo“, za koji kaže da „nema politiku“, niti vidi LDP s Demokratskom strankom (DS), koja je, kako smatra, još jednom donela pogrešnu odluku.

„Mogli smo na izbore da izađemo kao jaka i relevantna lista, koja u kampanji može da izazove Vučića i ne skreće sa sebe pažnju hejtovanjem svega. Kao lista koja bi štitila medije, a ne tražila od njih da se bori za nju“, rekao je Jovanović.

On je rekao da nije Aleksandar Vučić napravio tabloide, već DS.

„Oni (DS) su Brontosaurus koji pase, a Vučić je Ti-reks koji jede meso. Mogli smo iz izbora da izađemo sa 15 odsto i da to bude osnova za dalje integrisanje, umesto toga svako je završio na margini“, rekao je Jovanović.

Upitan o tome što ga koalicioni partner, Boris Tadić, da se javno izjasno da li hoće saradnju s Vučićem, lider LDP je kazao da je to neodgovorno, besmisleno i neiskreno. Kako kaže, posle toga nije razgovarao s Tadićem, ali smatra da su te izjave „deo dijagnoze, ne politike“.

„Prvo treba da pokupimo čaure, pa tek onda da razgovaramo. Nisam bio u koaliciji sa Nikolićem i Vučićem. Ne vidim smisao da LDP svoju šansu traži u tom minskom polju koje ćemo svakog dana postavljati pred Vučića kako bi se on detonirao“, smatra Jovanović.

Ocenjujući rezultate izbora, Jovanović je rekao da nije zadovoljan izbornim rezultatom, jer „smo iz izbora izašli kao podeljeno društvo“, nesposobno da odgovori na pitanje šta Srbija hoće i kako namerava to da ostvari.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here