Home U fokusu Da li su moguća postizborna iznenađenja?

Da li su moguća postizborna iznenađenja?

185
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: RTV

NOVI SAD – Izborni proces privodi se kraju na svim nivoima i vreme je da se polako svode računi. Ko bi sa kim od stranka mogao, a ko nikako ne želi, mogli smo da čujemo još u njihovim predizbornim kampanjama. Ipak, tek u narednom periodu videćemo ko će uspeti da ostane dosledan svojim stavovima i da li su moguća postizborna iznenađenja. …

Shodno ostvarenim rezultatima, ali i afinitetima, stranke koje su iznad cenzusa ulaze u period pregovaranja i postizborne kombinatorike. O tome kako ostati dosledan predizbornim obećanjima i izbeći neprincipijalne koalicije, kažu:

„Što transparentnijim radom uprave, što direktnijim i konkretnijim izbornim procesom, mislim da su građani Srbje poslali jasan signal u slučajevima Šapić i Preletačević, šta mogu da očekuju od buduće političke scene u Srbiji“, kaže Aleksandar Bujić, Pokret „Dosta je bilo“.

„Neprincipijalne koalicije prvenstveno treba izbeći tako da se poštuje najpre izborna volja građana i sve ono što su političke partije rekle u predizbornoj kampanji na način da to zaista žele da sprovedu, a ne da skupe samo tesnu većinu“, kaže Petar Ćirović, SNS.

„Za Demokratsku stranku je neprincipijalna koalicija sa Srpskom naprednom strankom i svima onima koji su kupovali glasove na izborima, mi to nećemo uraditi, to je bilo jedno od naših predizbornih obećanja i za nas izbegavanje neprincipijalnih koalicija i nije pitanje“, kaže Veljko Krstonošić, DS.

„Pa ja mislim nakon ovog izbornog rezultata, praktično teško da postoje neke neprincipijalne koalicije, jer imamo jednu stranku koja na svim nivoima ima dominantnu većinu, ona može da bude eventualno produkt neke matematike na lokalu“ kaže Slobodan Cvetković, SPS.

U SVM, smatraju da je najpoštenije da stranke još u predizbornoj kampanji jasno stave do znanja svojim biračima ko bi za njih bili prihvatljivi partneri u vlasti.

Jedna manjinska stranka ukoliko želi da atrikuliše svoje interese i rešava probleme svoje nacionalne zajednice, nije loše kada je u koaliciji sa strankom koja vodi politiku godinama ispred nas i upravo zbog toga smo mi unapred rekli da ćemo biti sa Srpskom naprednom strankom.

Politikolog Radivoj Jovović, kaže da neprincipijalne koalicije u republici i pokrajini za njega ne bi bile iznenađujuće.

„U u suštini sve te partije manje-više izuzev Dsa koja je shvatila svoj dugoročni interes i pokreta Dosta je bilo, sve te partije sa uslovono rečeno levog dela partijskog ideološkog spektra su negde u igri“, kaže Radivoj Jovović, politikolog.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, Jovović smatra da ne postoje neprincipijalne koalicije, jer, kaže on, tu je, pre svega, reč o praktičnim pitanjima i dogovorima među konkretnim ljudima, a po strani ostaju ideološke razlike.

Da li su moguća postizborna iznenađenja?

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here