Home Izbori Preševo: Još se ne znaju konačni rezultati izbora

Preševo: Još se ne znaju konačni rezultati izbora

131
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Preševo — Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Miftari izjavio je da u toj opštini još nisu proglašeni konačni rezultati lokalnih izbora.

To nije učinjeno zbog žalbe koju je podnela koalicija „Jedinstvena srpska lista“ za biračko mesto broj 11 u Preševu.

Miftari je rekao da je Jedinstvena srpska lista odmah posle izbora podnela prigovor u vezi sa biračkim mestom broj 11 u Preševu, zato što je jedan od kandidata sa liste za lokalne izbore u isto vreme od jedne parlamentarne partije bio postavljen za člana biračkog odbora, ali da je taj prigovor Republička izborna komisija (RIK) odbila.

„Poslali smo RIK-u celokupnu dokumentaciju u vezi sa tim prigovorom i oni su odgovorili negativno. Jedinstvena srpska lista je imala pravo na žalbu i oni su to pravo iskoristili, žalili su se Upravnom sudu i sada čekamo njegovu odluku“, kazao je on i dodao da ako Upravni sud odluči da je žalba osnovana onda će se glasanje ponoviti, u suprotnom će biti proglašeni konačni rezultati izbora.

Miftari je naveo da na biračkom mestu broj 11 ima upisano više od 400 birača, kao i da odluku Upravnog suda o tome da li će žalba Jedinstvene srpske liste biti usvojena ili odbijena lokalna samouprava u Preševu očekuje u narednih nekoliko dana.

Po preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Preševu najviše odbornika na osnovu broja glasova izašlih birača dobila je Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider još aktuelni predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, koja će u budućem sazivu SO Preševo imati 14 odbornika od 38 koliko ih ukupno ima u SO Preševo, ali će ipak biti u opoziciji.

Koalicioni sporazum, za čiju se realizaciju čeka proglašenje konačnih rezultata na lokalnim izborima, već su potpisale Partija za demokratsko delovanje (PDD), koja ima deset odbornika i nova albanska partija koja po prvi put učestvuje na izborima Alternativa za promene (AP), koja ima 11 odbornika.

Prema koalicionom sporazumu između PDD i AP novi predsednik opštine Preševo biće Šćiprim Arifi, lider AP, dok će po prvi put u političkoj istoriji Preševa predsednica SO Preševo biti žena, predsednica Opštinskog odbora PDD u Preševu Ardita Sinani.

U Skupštini opštine Preševo dva odbornika ima i Demokratska unija doline, čiji je lider dosadašnji zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani, a jednog odbornika Demokratska unija Albanaca, čiji je lider Rahmi Zuljfiu.

Dve srpske izborne liste – Jedinstvena srpska lista i PUPS nisu uspele da pređu cenzus za ulazak u lokalni parlament u Preševu.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here