Home Izbori Predsednik opštine Stari grad iz DS, DJB u opoziciji

Predsednik opštine Stari grad iz DS, DJB u opoziciji

146
0
Demokratska stranka - Srbija izbori
Foto: N1

Marko Bastać iz Demokratske stranke izabran je za predsednika beogradske opštine Stari grad. Za njegov izbor glasalo je 38 odbornika sa svih izbornih listi koje su ušle u Skupštinu te gradske opštine. Pokret Dosta je bilo, koji je na Starom gradu osvojio 14 odsto glasova, saopštio je biti principijelna opozicija vlasti koju, između čine i radikali.

Bastać je rekao da je glasanje bilo tajno, zbog čega se u detalje i imenovanje ne može precizno ulaziti.

„Pre konstitutivne sednice Skupštine opštine razgovarao sam sa odbornicima svih lista koje su prešle cenzus i ušle u opštinski parlament, jer poštujem princip da su bitni ljudi, a ne stranke“, rekao je Bastać.

Kako kaže, nije pregovarao sa strankama već pojedinačno sa odbornicima koji su podržali njegovu politiku i nastavak mera koje je i prethodno opštinsko rukovodstvo na čelu sa DS sprovodilo.

Dosta je bilo: DS sastavila većinu sa radikalima
Pokret Dosta je bilo, koji ima osam odbornika na Starom gradu, tvrdi da je Demokratska stranka napravila vladajuću koaliciju sa Šešeljevim radikalima, Dačićevom SPS i koalicijom Dveri – DSS.

„Pokret Dosta je bilo će, sa osvojenih 14 odsto glasova i 8 mandata, biti oštra i principijelna opozicija ovako formiranoj vlasti u kojoj će prvi put od 2000. godine na vlast doći radikali“, navodi se u saopštenju.

Dosta je bilo dodaje da su u razgovorima sa DS, koje je vodio Marko Bastać, zahtevali poštovanje principa uvođenja transparentnosti u trošenju javnog novca i javnog obavljanja vlasti, objavljivanje svih ugovora sa pravnim i privatnim licima koje je sklopila opština i da se svakog meseca objavljuje na šta je potrošen opštinski novac.

„Zahtevali smo da se jasno napravi podela između političkih funkcija i profesionalnih mesta u javnom sektoru. Zahtevali smo da na profesionalne funkcije budu postavljeni kadrovi izabrani putem javnog konkursa, uključujući i načelnika opštinske uprave, njegovog zamenika, sekretara skupštine i njegov zamenika, kao I svi direktori javnih preduzeća i članovi njihovih nadzornih odbora. Takođe smo tražili da se izvrši popis opštinske imovine i javno objavi ko je koristi“, navodi se u saopštenju DJB i dodaje da je „očigledno DS-u ovo bilo previše“.

SNS šokiran koalcijom DS i SRS

Gradski odbor Beograda Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je da je šokiran koalicijom koju su napravile Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka na opštini Stari grad. Kako je SNS ocenio, formirajući koaliciju oni su „prevarili i obmanuli građane koji su glasali za jedne i građane koji su glasali za druge“.

„SNS biće opozicija takvoj šarlatanskoj koaliciji, ali time postaje potpuno jasno da DS baš ništa nema da ponudi građanima, sem golog opstanka na vlasti“, navedeno je u saopštenju.

Za predsednicu Skupštine opštine Stari grad danas je izabrana Mila Popović sa liste Demokratska stranka „Čuvari starog grada“. Zamenik predsednika opštine je Nenad Borovčanin sa liste Socijalističke partije Srbije, a za zamenika predsednika Skupštine opštine imenovan je Avram Izrael sa liste Socijaldemokratske stranke i Liberalno demokratske partije Srbije.

Današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Stari grad prisustvovalao je 50 od ukupno 56 odbornika.

Opština stari grad jedna je od tri gradske opštine, pored Vračara i Novog Beograda, u kojima Srpska napredna stranka nije osvojila većinu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here