Home Izbori Latinka Perović: U Srbiji ne postoji demokratsko društvo

Latinka Perović: U Srbiji ne postoji demokratsko društvo

95
0

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da u Srbiji još ne postoji demokratsko društvo s „građaninom koji je slobodan da se politički organizuje, da bira i ide na izbore bez kontrole“.

„Sređuju se utisci o izborima i u tim utiscima se otkriva priroda demokratije u Srbiji. Izborna kampanja je bila utakmica bez slobode. Bilo je mnogo pritisaka na birače. I vladajuća stranka, koja ima aparat i sredstva, je u tom pogledu bila najaktivnija“, rekla je Latinka Perović za Radio televiziju Vojvodine.

Ona je dodala da je budući sastav Skupštine Srbije „nešto pluralniji“, iako je opozicioni blok u „različitim varijantama zapravo ponavljao politiku i orijentaciju vladajuće partije“, zbog čega postoji „velika bojazan da Srbija uđe u autoritarizam“.

Kako je navela, nepostojanje demokratskog društva u evropskom smislu te reči čini upitnim sve „velike orijentacije“ Srbije, pre svega ka EU.

Komentrišući izjave zvaničnika o EU pregovorima i Briselskom sporazumu, Latinka Perović je dodala da ne vidi da se bilo šta od postignutog za sada i sprovodi u praksi.

„Ne možemo imati iluziju da ćemo igrati ulogu balansa kakvu je igrala Jugoslavija u ‘Hladnom ratu’. To su sve stvari koje moraju da se prečišćavaju i da se relativno jasno saopštavaju biračkom telu u smislu kakve nas konsekvence očekuju od ovakvog ili onakvog izbora“, navela je Latinka Perović.

Dodala je da posle izbora u Srbiji biračko telo koje je svoje poverenje dalo proevropskim strankama, nije spremno da podrži svoje partije u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, za razliku od lidera tih stranaka.

„Možda je to sektaštvo i politička koncepcija, ali mislim da se o tome radi i da će se na osnovu toga ceniti i koraci ove opozicije u parlamentu“, dodala je Perović.

Na pitanje o tome koliko će predstojeći predsednički izbori odrediti kurs Srbije, ona je rekla da je pitanje šta će se desiti u vladajućoj partiji i kako će se odraziti razlika između sadašnjeg predsednika i premijera.

Kako je ocenila, ishod izbora u Vojvodini je iznenađujuć, jer je Vojvodina uvek važila za evropsku regiju.

„Vojvodina je dosta demografski izmenjena, ali mislim da su ta njena autonomna prava, odnosno zakonodavna, izvršna i sudska vlast i problem finansiranja, u biračkom telu ranije imala podršku. To je sada postalo upitno i vrlo je važno da li će se to u praktičnoj politici SNS očitovati“, kazala je Perović i dodala da će se tek videti koliku cenu Vojvodina mora da plati za takav rezultat na izborima.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here