Home Beograd Demokrate i radikali „čuvaju“ Stari grad

Demokrate i radikali „čuvaju“ Stari grad

126
0
Stari grad - Srbija izbori
Foto: N1

Beogradska opština Stari grad dobila novu lokalnu vlast koju će deliti demokrate i radikali. Umesto stranaka dogovorili su se odbornici, a pitanje je da li takav ishod glasanja može da utiče na formiranje vlasti i na susednom Vračaru?

Oni koji su dali glas Demokratskoj stranci pitaju se kako to demokrate „čuvaju Stari grad“ kada formiraju vlast s ideološki nespojivim radikalima.

„Mene su podržali odbornici, koji su vlasnici mandata, nije me podržala SRS ako neko traži da raskinem koalicioni sporazum, ja ću to da uradim samo taj koalicioni sporazum ne postoji“, kaže Marko Bastać, novoizbrani predsednik Opštine Stari Grad.

Dan posle konstitutivne sednice SO Stari grad, prvi čovek beogradskih demokrata Balša Božović kaže da saradnja te stranke s radikalima nije moguća ni na jednom nivou i da poziv za saradnju pokretu „Dosta je bilo“ ostaje otvoren.

A kako se zapravo glasalo ?

Na jučerašnjoj sednici, od 50 odbornika tajno je glasalo 38. Ako su glasale demokrate s 20, SPS-Jedinstvena Srbija sa četiri mandata, SRS sa tri glasa, SPS četiri, DSS tri glasa, a Dveri nisu bile prisutne dolai se do 33 glasa. Postavlja se pitanje ko je dao još pet glasova, naprednjaci ili Dosta je bilo?

Svoj glas nismo, dali tvrde u pokretu Dosta je bilo: „Mi nismo mogli da glasamo za nekog ko nam nije dao dovoljno uveravanja ko hoće da sprovodi politiku transparentnosti i da objašnjava građanima gde odlaze njihove pare“, kaže Dušanov Pavlović.

Ograđuju se i socijlaisti: „Ako je neki pojedinac nastupio samostalno snosiće posledice“, kazao je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Zbog koalicije DS-a i radikala na Starom gradu u šoku su i naprednjaci: „SNS biće opozicija takvoj šarlatanskoj koaliciji, ali time postaje potpuno jasno da DS baš ništa nema da ponudi građanima, sem golog opstanka na vlasti“, kaže se u saopštenju SNS-a.

Za profesora na Fakultetu političkih nauka Milana Jovanovića, neobična je zvanična verzija kako je izabrana opštinska vlast: „Meni je teško da zamislim da odbornici imaju toliki stepen autonomije da bez konsultovanja sa svojim partijskim odborima uđu u koaliciju. Meni ovo više izgleda kao pokušaj da se spreči Srpska napredna stranka da formira vlast“, objašnjava on.

Postizborna klackalica seli se na opštinu Vračar gde 26 godina vladaju demokrate. Da li će izbor vlasti na Starom gradu uticati na formiranje vlasti u susednoj opštini?

Na Vračaru pregovaraju DS i DJB, to je potvrdio biviši predsednik te opštine Branimir Kuzmanović koji tvdi da SNS pokušava da kupi glasove demokrata i koalicije i DJB. Ko će biti u šoku kada bude formirana vlast na Vračaru znaće se nakon konstitutvne sednice koja je zakazana ua 10. jun.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here