Home Izbori RIK dodelio mandate za novi saziv Skupštine

RIK dodelio mandate za novi saziv Skupštine

186
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — RIK je dodelila mandate novim poslanicima budućeg saziva Skupštine Srbije, čime su se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta.

Dodela mandata izvršena je po redosledu na izbornim listama.

U parlament je ušlo 12 lista od 20 koliko ih je učestvovalo na izborima, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22 mandata, „Dosta je bilo“ ima 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS.

SVM ima četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandat imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koji su objavljeni 5. maja.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici i imenovan generalni sekretar parlamenta.

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može – sednici predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Ukoliko se desi da neko od poslanika koji dobiju mandat kasnije preuzmu funkciju u vladi, njihovi mandati se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat – pripadniku iste političke stranke.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here