Home Izbori Pastor u pokrajinskoj koaliciji sa SNS želi i LSV

Pastor u pokrajinskoj koaliciji sa SNS želi i LSV

110
0
Ištvan Pastor - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Jaroslav Pap

Predstavnici Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara dogovorili su se o principima saradnje na vojvođanskom i lokalnom nivou, rekao je za RTS lider SVM-a Ištvan Pastor. Smatra da bi bilo dobro da koalicija na pokrajinskom nivou bude široka i u njoj učestvuje i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Pastor je rekao da je saradnja zasnovana na principima međusobnog poštovanja bez obzira na odnos političkih snaga i da postoji zajednička ambicija SNS-a i SVM-a da se ostvari partnerstvo na svim nivoima.

Govoreći o saradnji u Vojvodini, Pastor je rekao da će se rešavati problemi finansiranja i nadležnosti, kao i buduća ustavna pozicija Autonomne pokrajine Vojvodine. Prema njegovim rečima, dogovorena je „kičma buduće parlamentarne većine“ koju će činiti SNS i SVM.

„Mislim da bi politički bilo dobro da ta koalicija bude relativno široka i da u njoj bude i LSV“, rekao je lider SVM i dodao da bi o tome odluku trebalo da donesu i LSV i SNS.

On je potvrdio da je kandidat za predsednika Skupštine Vojvodine, ali je rekao da još nema saznanja o tome ko je kandidat za pokrajinskog premijera.

Kako je rekao, pokrajinska skupština biće konstituisana u prvim danima juna.

„Ja ću tu sednicu zakazati nakon što dobijem izveštaj od PIK-a, a što se tiče dinamike daljih događanja… to ćemo videti u sledećim nedeljama“, rekao je Pastor.

Govoreći o mestu gradonačelnika Subotice, Pastor je rekao da je njegova stranka zainteresovana za sve samouprave u kojima postoji njihovo biračko telo, ali da je imajući u vidu odnos snaga, nije realno da gradonačelnik Subotice bude iz SVM-a.

Kada je reč o saradnji na republičkom nivou, Pastor ističe da postoji načelni dogovor i da će SVM biti deo parlamentarne većine i da će biti nastavljena praksa prema kojoj će ta stranka učestvovati u izvršnoj vlasti na nivou državnih sekretara, uspostavljena pre dve godine.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here