Home Izbori Parlament ostaje bez najautentičnijih poslanika

Parlament ostaje bez najautentičnijih poslanika

104
0
Poslanici Beograd - Srbija izbori
Foto: N1

Republička izborna komisija u četvrtak bi trebalo da održi sednicu na kojoj će dodeliti mandate novim poslanicima Skupštine Srbije. U parlament će se vratiti, ili ući neki novi predstavnici stranaka, ali istovremeno i neki od najautentičnijih poslanika trenutnog saziva ostaju bez mesta u skupštinskim klupama.

Najaktivniji poslanik u 2015. godini, Vladimir Pavićević iz Nove stranke, više neće sedeti u parlamentu – 35. mesto na listi koju predvodi DS, bilo je previsoko, jer će ova koalicija imati 16 mandata. Pavićević je juče podneo ostavku na sve stranačke funkcije, ali navodi da razlog nije to što neće ući u parlament.

„Smatrao sam da je izborni rezultat što se tiče naših predviđanja minimum 10 procenata, to znači i 35 na listi i još neko iza. Tako da sam ja tada pristao na to mesto. Verovao sam u dobar izborni rezultat. Nije ga bilo i sada je red, ja mislim, da se snosi odgovornost za to. I ja preuzimam odgovornost“, kaže Pavićević.

Prema trenutnom rasporedu, u skupštini neće biti ni Dušan Milisavljević, poslanik DS-a iz Niša koji je na 17 mestu. U javnosti je bio prepoznatljiv kao predlagač „Zojinog zakon“ i inicijator promena zakona da se nasilnici u porodici izmeste iz kuća. Na društvenim mrežama dobio je veliku podršku da ponovo sedne u poslaničku klupu.

„To je samo pokazatelj da taj rad, koji sam uložio u proteklom periodu, nije bio uzaludan nego da je ostavio neki rezultat i da građani sa puno prava traže da narodni poslanici budu narodni, a ne partijski. Da zastupaju interese građana, a ne interesa svojih stranaka. To je poruka i vrhu Demokratske stranke i predsedniku pre svega“, kaže Milisavljević.

Da li je predsednik DS-a čuo poruku?
Izjavu lidera demokrata Bojana Pajtića danas nismo uspeli da dobijemo, pa su ostala bez odgovora pitanja da li ova stranka neulazak Pavićevića i Milisavljevića u parlament vidi kao svoj gubitak, i da li postoji mogućnost da se oni ipak nađu u skupštinskim klupama.

Najaktivniji poslanik vladajuće koalicije u skupštini bio je Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS-a, koji se uopšte ne nalazi na listi ove koalicije. Ipak, pretpostavlja se da je razlog za to što bi mogao da zauzeme neku funkciju u izvršnoj vlasti.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here