Home Izbori Marković: Sve stranke se boje opozicije, sve žele vlast

Marković: Sve stranke se boje opozicije, sve žele vlast

107
0

Svaka stranka se plaši opozicije, svaka stranka hoće vlast. Radije bi da bude na vlasti. Postavlja se pitanje cene, koja nije samo cena političke trgovine, nego i državnog interesa, kaže potpredsednik SPS Predrag Marković.

Marković kaže da se nekada dešava „da državni interes nalaže široke platforme koje nisu uvek idealne“.

„Imali smo te široke koalicije na vlasti i nekada je interes zemlje taj da se sarađuje i kada postoje neke nesuglasice“, kaže Marković.

Mislim da SPS ne vređa SNS. Ne znam, sem u medijskim interpretacijama, da je neki funkcioner SPS uvredio SNS.
Predrag Marković

Potpredsednik SPS kaže da će novi saziv skupštine biti veoma zanimljiv, pošto dolaze novi ljudi.

Što se tiče moguće koalicije sa SNS, Marković kaže da ima još dosta vremena da se formira nova vlada.

„Ivica Dačić je jedan od najiskusnijih državnika u našoj zemlji. On na kojoj god da je poziciji igrao, odlično je obavljao svoje dužnosti. Sada je sve u rukama pobednika izbora SNS. Dačić i Vučić će bez medijske pompe da se dogovore, ako se dogovore. Takve odluke ne treba da se donose pod pritiskom“, kaže Marković.

„SPS stoji postojano, izdržaće svaki status“

Marković kaže da smatra da je SPS dosta doprineo u prethodnoj vladi.

„SPS je bio manjinski član u izvršnoj vlasti. Te stvari koje spočitavaju SPS-u, kao što je zakon o radu, ili platama i penzijama…moramo da se zapitamo koji je bio kapacitet SPS da se nešto drugačije uradi. Koliko ja znam te restriktivne finansijske mere su diktat MMF-a. Videli smo Grčku, mala zemlja nije uvek u stanju da se suprotstavi“, kaže Marković.

On dodaje da pristup državnim institucijama daje mogućnost da se neke stvari promene.

„Najveći uspesi SPS je uspeh Ivice Dačića što se tiče diplomatije. I drugi ministri SPS su dosta uradili, recimo u poljoprivredi i energetici“, kaže Marković.

„Srbija sa EU kao udavača“

Predrag Marković, koji pored toga što je potpredsednik SPS je i istoričar, kaže da je proces pristupanja EU komplikovan, i da se niko ne usuđuje da kaže datum.

„To je kao za udavaču, dok se ne uda mora da bude pažljiva. A kad se uda onda podivlja. Evo kao Mađarska. EU nema mehanizam za kontrolu članica, ona samo maltretira kandidate“, kaže Marković.

„Mi smo imali 800.000 boraca 9. maja 1945. To je u odnosu na broj stanovnika više nego Sovjetski savez“, kaže Marković.

Danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom.

Uzlet profašističkih i ultradesničarskih organizacija, rehabilitacija zločinaca i promovisanje fašizma koji je u srži kriminalnih akcija navijačkih grupa i ljudi u fantomkama daju podstreka za propitivanje društvene klime u kojoj su takve aktivnosti na tragu da postanu uobičajena pojava, kaže reditelj Goran Marković.

Predrag Marković kaže da on ne smatra da kod nas nema puno neonacista.

„Ne znam ni za jednu ozbiljnu organizaciju. Ne znam gde su kreću, nisu u javnosti mnogo prisutni“, kaže Marković.

Govoreći o procvatu desničarkskih ideja u Hrvatskoj, Marković kaže da se oni kolebaju „čije žrtve su im milije, one u Jasenovcu ili Blajburgu“.

„Albanske elite nisu htele ljudska prava, nego nezavisnost“

Marković kaže da kada govorimo o ulozi Slobodana Miloševića u sukobima na Kosovu, moramo da „se pitamo kakve su snage bile protiv Miloševića po pitanju Kosova“.

„Država Srbija je pokušala nekoliko puta da pregovara oko nekih rešenja. Mešutim, deo Albanaca je ekstremizovao političku scenu na Kosovu. Došli su neki novi lideri, Tači i Haradinaj, koji su obustavili svaki pregovor. Ta eskalacija je prouzrokovana netaktičnošću Srbije, ali i željom albanske elite da se ekstremizuje situacija. Nisu želeli ljudska prava nego nezavisnost“, kaže Marković.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here