Home Izbori Bela Palanka: Nisu ponovljeni izbori i ne zna se da li će

Bela Palanka: Nisu ponovljeni izbori i ne zna se da li će

202
0
Biračko mesto - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Bela Palanka — Ponovljeni lokalni izbori nisu danas održani u Beloj Palanci, a trenutno se ne zna ni da li će ih uopšte biti.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Beloj Palanci donela je ranije odluku da se ponovljeni lokalni izbori na svih 37 biračkih mesta održe u nedelju, 8. maja.

Opozicione stranke koje su posle izbora od 24. aprila uložile više od 60 prigovora na regularnost lokalnih izbora, smatraju da odluka OIK-a o održavanja ponovljenih izbora 8. maja nije legalna i legitimna.

U vladajućoj SDS, kažu da je to opstrukcija poraženih snaga u opštini.

U međuvremenu je ostavku podneo predsednik OIK-a Zoran Đurić, a politička kriza u belopalanačkoj opštini sve više se produbljuje.

Zamenik predsednika OIK-a Aleksandra Đorđević rekla je agenciji Beta da je Upravni sud doneo rešenje i odbacio žalbe opozicije i naložio da se ponovljeni izbori održe 8. maja.

„Većina članova OIK-a je na sednici u subotu bila protiv toga smatrajući da je kratko vreme ze pripremu izbora. SPS i SNS koje imaju većinu u OIK-u ne prihvataju ovaj datum. Rok je istekao 8.maja i ne znam šta će dalje biti“, rekla je Djorđevićeva.

Predsednik Opštinskog odbora SDS -a i aktuelni predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kazao je agenciji Beta da izbori danas nisu održani zbog opstrukcije članova OIK-a iz redova SPS-a i SNS-a.

Prema njegovim rečima, izbori su trebali da se održe danas, 8. maja, na osnovu rešenja Upravnog suda.

„Zbog ovog političkog nasilja nad građanima, obratićemo se nadležnim domaćim i stranim institucijama, pre svih Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i OEBS-u kako bi se ovaj problem rešio“, rekao je Miljković.

On je kazao i da je SDS podnela tužbu Vrhovnom kasacionom sudu sa zahtevom da se poništi ranija odluka Upravnog suda i priznaju rezultati izbora od 24. aprila na kojima je ta stranka ubedljivo pobedila.

„Podneli smo i krivičnu prijavu protiv onih članova OIK-a koji opstruiraju njen rad“, rekao je Miljković.

Predsednik OO SPS Rade Mitrović potvrdio je da izbora neće biti i da se ta partija zalagala da se ponovljeni izbori održe 7. maja, sedam dana od poništavanja izbora i u zakonskom roku.

„OIK nije bila spremna da organizuje ponovne izbore. Taj rok je prošao, predsednik OIK-a je podneo ostavku i drugog rešenja osim uvođenja prinudne uprave, a potom raspisivanja novih izbora, nema“, rekao je Mitrović.

Predsednik OO SNS Aleksandar Simić kazo je da čekaju da se izjasni Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu o datumu održavanja ponovljenih izbora.

„Iako je rešenje o poništavanju izbora iz Upravnog suda stiglo 30. aprila, predsednik OIK-a je tek 3. maja zakazao sednicu. Samim tim se zakasnilo sa pripremom ponovljenih izbora. Predsednik OIK-a je podneo ostavku posle stalnih pritisaka predsednika OO SDS-a i predsednika opštine. Postoji mogućnost uvođenja prinudne uprave“, kazao je Simić.

Prema nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima odžanim 24. aprila Socijaldemokratska stranka (SDS) osvojila je 14 od 29 mandata, a Srpska napredna stranka (SNS) sedam. Socijalistička partija Sbije (SPS) osvojila je pet, Jedinstvena Srbija (JS) dva mandata, dok je Grupa građana osvojila jedan mandat.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here