Home Izbori Teče rok za formiranje Vlade – ko čeka Vučićev poziv?

Teče rok za formiranje Vlade – ko čeka Vučićev poziv?

114
0
tanjug-42-
Foto: N1/Tanjug/Rade Prelić

Lideri stranaka koje imaju ambiciju da uđu u buduću Vladu ovih dana su tihi. Niko ne priznaje da čeka poziv Aleksandra Vučića iz čije stranke najavljuju da u pokrajini žele širu a na republici užu koaliciju. Analitičari kažu da će se upravo kroz tu priču prelamati i sudbine nekih od partijskih lidera.

Za sada deluje da podrška Vladi neće doći od druge najbrojnije grupe u parlamentu. Ivica Dačić svakodnevno komunicira sa Vučićem, ali, kako saznajemo, samo operativno, bez razgovora o sastavu buduće Vlade Srbije.

„Retko su bili opozicija i negde funkcionišu kao partija koja učestvuje u podeli tog kolača i teško da mogu da servisiraju sve svoje kadrove na prvom, drugom ili trećem ešalonu u vlasti. Drugo pokazali su određenu fleksibilnost po pitanju nekih političkih principa. Prihvatali su principe Tadićeve Vlade, prihvatali su principe Vučićeve Vlade u dva maha. Nije im to neki problem, a nije ih mnogo ni koštalo u biračkom telu“, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Ukoliko Dačiću, ipak, stigne pozivnica od Vučića, moraće da smiruje strasti u stranci.

„Dačić ima veliki problem u SPS-u, ima veliki otrpor svojih najbližih saradnika, koji se protive saradnji s Vučićem, jer očigledno u prethodnom mandatu nisu bili namireni kolačem vlasti. Tako da verujem da će se Dačić pre odlučiti za fotelju u SPS-u, nego za fotelju u Vučićevoj Vladi“, kaže urednik u Nedeljniku Nenad Čaluković.

Fotelje ispod ministarskih spreman je da zauzme Savez vojvođanskih Mađara, koji će biti saveznik SNS-a u formiranju vlasti u Vojvodini. Ključna dilema ipak je da li će Vučić ponudom dela vlasti ili samo plasiranjem u javnost takvih spekulacija, pocepati koaliciju SDS-LDP-LSV.

Ištvan Pastor već se izjanio da bi Čankovu stranku video u pokrajinskoj vlasti.

„Čedu dok ne čujemo jasan stav da li ulazi u vladu ili ne ostaće sumnja sve do samog formiranja Vlade“, kaže Čaluković.

Analitičari ocenjuju da bi Vučić u Vladu mogao da pozove i Muamera Zukorlića, kako bi smanjio ucenjivački potencijal svojih primarnih partnera koji će sedeti na čak četvrtini mesta koje je u parlamentu osvojila lista Aleksandra Vučića.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here