Home Izbori Nesporazumi u opozicionoj koaliciji u Nišu

Nesporazumi u opozicionoj koaliciji u Nišu

203
0
Opozicija Niš - Srbija izbori
Foto: Južne vesti, arhiva

LDP u Nišu nezadovoljan je, kako kaže, odlukom koalicionih partnera iz Demokratske stranke da na ponovljenim izborima umesto njihove koalicije podrže listu Dveri-DSS zbog čega su oni izgubili jedan mandat u lokalnom parlamentu, a LDP ostao bez odbornika.

U zvaničnom saopštenju Liberalno demokratske partije u Nišu piše da su analizirali ponovljene izbore za lokalni parlament i došli do saznanja da je DS prekršio koalicioni sporazum.

Naime, LDP je deo koalicije “Niš, moj grad” koju pored njih i DS, čine i SDS i NPS. Nakon ponovljenih izbora u Nišu ova koalicija je dobila 7 mandata u Skupštini Grada, a u LDP-u kažu da je moglo da ih bude i više da demokrate nisu preporučile svojim biračima da podrže listu DSS-Dveri.

,,Zaslepljeni mržnjom prema SNS-u, a vodjeni pozivom svog velikog vođe, ali po nama, vođeni svojim sitnim interesima, zaključili su da im je toga dana najbolje da ne glasaju za sebe, već za Dveri, otcepljene naprednjake…. samo ne za sebe“ – pišu iz LDP-a.

Kažu da su ovo saznali od “čestitih članova Demokratske stranke”, a razloge za ovakvu odluku vide u tome što, kako kažu, DS na koalicionoj listi svog kandidata za odbornika imao tek na 10. mestu sa minimalnim šansama za ulazak u parlament.

,,Vrlo sebično zaključuju da nisu ugroženi, pa mogu da ušićare sitnim kombinatorikama. Bitno je da SNS dobije neki mandat manje, bez obzira što će on pripasti strankama koje misle isto kao SNS i što će te mandate izgubiti stanke sa kojima oni, makar deklarativno, dele iste vrednosti. Žrtvovaćemo druge, zarad viših ciljeva, recimo, obezbedjivanjem podrške za svog velikog vodju na budućim predsedničkom izborima, obezbedjivanjem liderske pozicije u opozicionom bloku “- pišu iz LDP-a.

Na ovaj način je DS, kako kažu u LDP-u, grubo prekršio koalicioni sporazum.

DS: Kod LDP-a prevladale emocije nad politikom

Ipak, lider niških demokrata Miodrag Stanković kaže da oni nikog nisu pozivali da glasa protiv koalicije “Niš, moj grad” već da je poziv svim građanima upućen iz Beograda da glasaju za DSS-Dveri.

,,Na ponovljenim izborima na tih 20 birališta naša koalicija je osvojila drugo mesto i to dovoljno govori kako su građani glasali. Mislim da su kod naših koalicionih partnera iz LDP-a emocije prevladale nad politikom, ali u subotu imamo izbore u Medijani i nadamo se pobedi i dobrom rezultatu“ – kaže Stanković.

On podseća da nije samo lider DS-a Bojan Pajtić pozvao da se podrže DSS i Dveri, već da su to činili i Boris Tadić iz SDS-a, kao i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Raica MIlićević, poverenik niškog odbora LDP kaže da ova stranka neće napustiti koaliciju “Niš, moj grad”, ali kako piše u saopštenju, DS sada ima nove prijatelje – „Dveri, DSS i odbegle naprednjake sa kojima mogu da kombinuju”. LDP, piše u saopštenju, neće u to društvo.

Izvor: www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here