Home Lokalni izbori Ko će formirati vlast u Vršcu

Ko će formirati vlast u Vršcu

114
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

VRŠAC – Deset dan nakon lokalnih izbora, još uvek nije potvrđeno ko će činiti vlast u Vršcu. Doduše, poznato je ko je koliko odborničkih mandata od ukupno 45 dobio, ali s obzirom na to da nijedna stranka nije dobila potrebnu većinu od 23 odbornika, još se ne zna ko će sa kim sarađivati u Skupštini grada.

Prema izveštaju RIK, greške prilikom izbora konstatovane su na biračkom mestu 37 u Vršcu, ali je posle naknadne provere, glasanje verifikovano i na ovom biračkom mestu. Prema izveštajima GIK, tokom glasanja nisu zabeležene nikakve nepravilnosti.

„Niti jedan prigovor nije dostavljen, osim jedne primedbe sa biračkog mesta u Paja Jovanović školi da je neko sugerisao za koga da se glasa. Mi smo to u komisiji proučili, smatrali da nije od značaja i nema uticaja na rezultat glasanja i postupak izbora, i nismo stavili u dalju proceduru, osim što smo evidentirali da smo to razmatrali“, kaže Živa Pavkov, predsednik Gradske izborne komisije.

Prema rezultatima na lokalnim izborima, SNS će imati 20 odbornika, po 7 mandata Pokret VRER i SPS, 6 GG Za bolji Vršac, 3 Demokratska stranka i 2 mandata Pokret Dosta je bilo. Za skupštinsku većinu potrebna su 23 od ukupno 45 mandata, pa ostaje da se vidi ko će sa SNS činiti buduću lokalnu vlast.

Pokret VRER, koji je bio nosilac vlasti u Vršcu poslednjih 12 godina, pre izbora je sa SNS potpisao sporazum po kojem je pokret ovu stranku podržao na republičkom i pokrajinskom nivou, a na lokalnom su izašli samostalno, uz obavezu formiranja zajedničke vlasti nakon izbora. Do sada se po tom pitanju oglasio samo Pokret:

„Nismo baš najzadovoljniji ostvarenim rezultatom, ali to su izbori, građani imaju pravo da se opredele ovako ili onako, ali s pozicijom kao druga opcija jesmo zadovoljni. Što se tiče koalicije na lokalnom nivou ne možemo sada ništa da govorimo, naravno, to sve zavisi od onih koji imaju najviše glasova“, kaže Jovica Zarkula, predsednik Pokreta Vršačka regija evropska regija)

Nakon izbora, medijima se obratila još samo jedna od opozicionih stranaka – DS, čiji su predstavnici ponovili da neće formirati koaliciju sa SNS, a da kao jedine moguće partnere na lokalu vide Pokret Dosta je bilo.

„Ali pošto mi imamo tri, oni najverovatnije dva, mislim da ćemo u ovom mandatu ostati opozicija, vrlo konstruktivna, kao što smo i do sada bili, pa ćemo dati priliku sledećim izborima da ljudi izaberu one koji će misliti za sve nas i raditi u interesu građana“, navodi dr Tatjana Vešović, predsednica Gradsko odbora DS Vršac.

Izveštaj GIK sa konačnim rezultatima lokalnih izbora, objavljen je u Službenom glasniku 28. aprila, što znači da stranke imaju vremena da se dogovore do 13. maja, kada ističe rok za održavanje konstitutivne sednice nove Gradske skupštine.

Izvor: RTV