Home Izbori Saopštenje REM-a i odgovor N1

Saopštenje REM-a i odgovor N1

87
0
N1 - Srbija izbori
Foto: N1

Saopštenje TV N1 da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odobrilo emitovanje kojim se krši predizborna tišina je neistinito i posledica je neprofesionalnog rada i neobaveštenosti ove televizije, saopštio je REM. Izvrtanje osnovnog smisla našeg saopštenja smatramo nedopustivom zloupotrebom, odgovorila TV N1.

Savet REM-a tvrdi da niko od članova Saveta, niti bilo ko iz stručnih službi regulatora nije konsultovan u donošenju odluke N1 da emituje sporni sadržaj ili bilo koji njegov deo.

„REM nema ovlašćenja da uređuje programe pružaocima medijskih usluga dajući im savete ili naloge šta smeju da emituju, a šta ne, već je ta odgovornost na onima koji program proizvode i emituju. Praksa zvanja bilo koga za mišljenje, šta da se emituje, a šta ne, olako može da pređe u zvanje o tome šta sme da se pita, a šta ne, a onda više nećemo imati informisanje već diktate centara moći“, naveo je REM.

Kako se navodi, Savet REM-a je na današnjoj vanrednoj sednici odlučio da o ovom kršenju predizborne tišine i neistinitim tvrdnjama N1 obavesti Regulatorno telo za elektronske medije Luksemburga, kod kojeg je N1 registrovan kao pružalac medijskih usluga.

N1: Izvrtanje osnovnog smisla našeg saopštenja

Televizija N1 je veoma iznenađena načinom na koji je Savet REM-a interpretirao saopštenje televizije u vezi sa optužbom SNS da je prekršena predizborna tišina.

„Nikada i nigde nismo tvrdili da smo u vezi sa emitovanjem bilo koje pojedinačne emisije ili dela programa konsultovali članove Saveta REM-a, već smo isključivo tražili tumačenje izbornog zakona koji se odnosi na ponašanje elektronskih medija u predizbornoj tišini i tokom prethodnog, a i tokom ponovljenog izbornog procesa na samo 15 biračkih mesta“, navodi se u saopštenju.

Televizija N1 jeste, i to u više navrata, kontaktirala sadašnje i bivše članove Saveta REM-a kako bi bila sigurna da svoj posao radi u skladu sa zakonom.

„To je istina i članovi Saveta REM-a sa kojima smo bili u kontaktu, to odlično znaju. Izvrtanje osnovnog smisla našeg saopštenja smatramo nedopustivom zloupotrebom. Iz saopštenja REM-a izdatog nakon vanredne sednice vidi se da je Savet REM-a konstatovao kršenje predizborne tišine, ali se ne navodi bilo kakvo objašnjenje za takvu konstataciju“, dodaje se.

Televizija N1 je potpuno uverena da ni na koji način nije prekršila pravilo predizborne tišine i da je svoj program od samog početka u potpunosti prilagodila obavezama medija u izbornom procesu ne favorizujući niti diskreditujući nijednu političku stranku ili koaliciju.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here