Home Izbori Ponavljanje rešava dilemu – koliko će lista u Skupštinu?

Ponavljanje rešava dilemu – koliko će lista u Skupštinu?

85
0
Skupština RS - Srbija izbori
Foto: N1

U gotovo svim izbornim ciklusima ima ponavljanja izbora na određenom broju biračkih mesta, ali retko je da upravo oni presuđuju o tome da li će se neka lista naći ispod ili iznad cenzusa. To će, po svemu sudeći, ovog puta biti slučaj.

Građani će u sredu ponovo na birališta kako bi Srbija konačno saznala konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora. Nakon, prema rečima prvog čoveka Republičke izborne komisije Dejana Đurđevića, stresnih dana posle izborne noći, RIK je objavio rezultate na osnovu 99,82 odsto obrađenih izbornih mesta.

Prema tim rezultatima, lista Srpske napredne stranke dobila je 48,24 odsto glasova, SPS i Jedinstvena Srbija 10,96 odsto, Srpska radikalna stranka 8,11 odsto, Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo imaju po 6,03 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 odsto glasova. Koalicija DSS-Dveri ima 4,99 odsto glasova, odnosno nalazi se ispod cenzusa.

S obzirom na to da nije obrađeno 100 odsto glasova, to znači da još uvek nisu podeljeni na mandati u Skupštini Srbije. Koliko je koja lista dobila – biće jasnije u sredu uveče kada u RIK stigne materijal sa svih 15 izbornih mesta.

Ove ponovljene izbore obeležiće i kraj dileme – da li u parlament ulazi 6 ili 7 izbornih lista, pored pet već potvrđenih manjinskih. Ponavljanje izbora se na nekim mestima održava u srednjim ili osnovnim školama, pa će na tim mestima đaci imati još jedan dan uskršnjeg odmora, s obzirom na to da je dosadašnja praksa da se nastava ne održava u školama koje su ujedno i biračka mesta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here