Home Izbori Nenadić: Motivi za zloupotrebe veći uoči ponavljanja izbora

Nenadić: Motivi za zloupotrebe veći uoči ponavljanja izbora

80
0
Nenadic - Srbija izbori
Foto: N1

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je, gostujući u Dnevniku televizije N1, da je ta organizacija pozvala javno tužilaštvo da se oglasi povodom navoda o nepravilnostima na izborima u Srbiji.

Nenadić podseća da je tokom predizborne kampanje, a i tokom samih izbora, bilo reči o pojavama koje bi mogle da budu krivično delo, poput primanja i davanja mita za glasove i zloupotrebe službenog položaja.

On kaže da je zato neophodno da se nadležni tužilac oglasi, da kaže da će svi navodi biti ispitani i da pozove građane koji imaju saznanja o nepravilnostima na izborima, da ih podele sa državnim organima.

Nenadić ističe i da su motivi za eventualne zloupotrtebe uoči ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, veći, jer mali broj birača odlučuje o 13 mandata u novom sazivu parlamenta.

Gost Dnevnika N1 smatra i da izborni proces u Srbiji treba menjati, te da su propusti poput neažuriranih biračkih spiskova i neprofesionanosti Republičke izborne komisije, zanemarivani godinama.

Transparentnost, kako kaže, najveće zamerke ima na korišćenje javnih funkcija za promociju partijskih interesa, i to su, dodaje, radile sve vladajuće stranke na svim izborima do sada, te bi zbog toga bilo dobro da se krene sa rešavanjem problema te vrste.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here