Home Izbori U sredu na 15 mesta ponavljanje izbora

U sredu na 15 mesta ponavljanje izbora

177
0
izbori2016_660x330
Foto: RTV

BEOGRAD – U sredu, 4. maja, biće ponovljeni parlamentarni izbori na 15 biračkih mesta u Srbiji, na kojima pravo glasa ima 19.631 građanin.
Izbori će biti ponovljeni na pet biračkih mesta u Nišu, po dva mesta u Beogradu, Vranju i Jagodini, kao i na po jednom u Užicu, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima i Kladovu.

Do zatvaranja tih biračkih mesta u sredu u 20 sati, traje predizborna tišina, kada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji biće objavljeni 4. maja, kasno uveče, nakon ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, a konačni rezultat pošto sav izborni materijal stigne u Republičku izbornu komisiju (RIK).

Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila i prema rezultatima RIK-a sa 99,82 odsto biračkih mesta, poslanike u Skupštini Srbije imaće 11 izbornih lista, od kojih pet manjinskih.

Lista Srpske napredne stranke dobila je 48,24 odsto glasova, SPS i Jedinstvena Srbija 10,96 odsto, Srpska radikalna stranka 8,11 odsto, Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo imaju po 6,03 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 odsto glasova.

Od manjinskih stranaka, predstavnike u parlamentu imaće Savez vojvođanskih Mađara, Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukorlića, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, albanski Pokret za demokratsko delovanje i Zelena stranka.

Prema rezultatima RIK-a, koalicija DSS-Dveri dobila je 4,99 odsto glasova, odnosno nije prešla cenzus.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here