Home Izbori Vesna Rakić Vodinelić: Bilo bi pošteno raspisati nove izbore

Vesna Rakić Vodinelić: Bilo bi pošteno raspisati nove izbore

85
0

Naizgled glasačka, kutija je preko noći postala Pandorina. Uz listiće iz kutija su na videlo izašle i krađa i prevara – tvrdi opozicija. Četiri dana od izbora lider SDS-a ugostio je konkurenciju iz DS-a, Dosta je bilo i Dveri-DSS-a kako bi napravili presek stanja samostalnog pretresanja džakova u RIK-u.

“Nesumnjivo je bilo pregršt nepravilosti, bilo je i krađe glasova. Evo, na primer, na biračkom mestu broj 9 u Leposaviću. Za našu stranku listu oko Socijlademokratske stranke u zapisniku stoji da mi imamo 0 glasova, a uvidom u materijal i prebrojavanje imamo 60 glasova”, kaže Tadić.

Sumnju u prekrajanje glasova – tvrde – podgrevaju neobjektivnost i nedoslednost aktuelne komisije, kažu profesorka Vesna Rakić Vodinelić i nekadašnja generalna sekretarka RIK-a Liljana Benać Šantić.

“Omalovažavanje zapravo izborne volje građana pod nekakvom maskom uvažavanja te izborne volje i to je zaista nešto što je loše. Moje mišljenje je nakon svega da su ovi izbori zahvaćeni tolikim nekakvim haotičnim prljavštinama a i namernim postupcima pogotovo u vreme koje je prethodilo izborima da bi pošteno bilo zapravo raspisati ponovo izbore”, ističe profesorka Vesna Rakić Vodinelić

Nekadašnja generalna sekretarka RIK-a Liljana Benać Šantić dodaje da gledamo loše izborno zakonodavstvo na delu. Tvrdi da sve dodatno komplikuje jer na lokalu rade neobučeni ljudi, a poremećeni su odnosi i u komisiji na republičkom nivou.

“Po mojoj oceni, gledajući sednice RIK-a, veliki deo tereta za organizaciju snosi predsednik koji bi trebalo samo da predsedava, da daje reč, da zaključuje i da nešto stavlja na glasanje. A mi vidimo da predsednik Republičke izborne komisije i obrazlaže i predlaže, što bi trebalo da bude funkcija i obaveza sekretara koji organizuje tu službu kao logističku podlogu Republičke izborne komisije”, kaže ona.

I dok se po prvi put u istoriji, čak 18.000 birača polako priprema za novu šetnju do birališta, pitanje odgovornosti za to – koje se tek diskretno postavlja – verovatno neće dobiti konkretan odgovor.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here