Home Izbori Razlika između DS i DJB 96 glasova

Razlika između DS i DJB 96 glasova

92
0
Pajtić i Radulović - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — DS i pokret Dosta je bilo imaće po 16 ili po 17 poslanika u novom sazivu republičkog parlamenta, a razlika između dve liste iznosi samo 96 glasova.

Prema poslednjim podacima RIK, na osnovu 99,82 odsto obrađenih mesta, demokrate su dobile 227.394 glasa, dok su debitanti u skupštinskim klupama dobili 227.298 glasova.

Tanke linije u prilično konfuznoj postizbornoj nedelji u Srbiji ipak najbolje odslikava situacija s koalicijom Dveri-DSS, koja se nalazi tačno jedan glas ispod cenzusa. Koalicija SDS-LDP-LSV je cenzus preskočila za 788 glasova. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, ovo nisu konačni rezultati izbora u Srbiji, jer se u sredu glasanje ponavlja na 15 biračkih mesta. U igri je još 19.631 glas.

Nije gotova ni borba za klupe na lokalu, a jedna od najvećih se vodi na Vračaru. Iako je to bila jedna od uzbudljivijih izbornih arena, demokrate su ipak sačuvale svoj bastion i verovatno će imati vlast na toj beogradskoj opštini zajedno sa DJB.

Ipak, dok funkcioner DS Branimir Kuzmanović kaže da očekuje formiranje koalicije DS-DJB na Vračaru, iz pokreta Saše Radulovića kažu da do konačnih rezultata glasanja nema nikakvih pregovora.

„Očekujem da imamo većinu s Pokretom ‘Dosta je bilo’ i naravno da smo spremni za potpunu transparentnost u vršenju vlasti, kako traži taj pokret, jer opština Vračar je i do sada bila jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava“, rekao je Kuzmanović.

Ta lista, na kojoj su DS, SDS, LDP, SDU, NOVA i LS, osvojila je 17 mandata, SNS 16, Pokret Dosta je bilo sedam, socijalisti tri, a koalicija DSS-Dveri dva odbornička mandata.

Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da neće ulaziti ni u kakve razgovore o formiranju vlasti u opštini Vračar, dok Srbija „konačno i zvanično“ ne sazna rezultate glasanja na izborima. ;

„Prioritet je da građani Srbije precizno saznaju rezultate izbora i kako su brojani glasovi. Pozivamo sve potencijalne političke partnere da ne licitiraju saradnjom sa nama dok su ugrožena osnovna biračka prava građana“, navodi se u saopštenju.

Zbog nepravilnosti još nezavršenog izbornog procesa i postizbornog prekrajanja rezultata, pokret „Dosta je bilo najavio je krivične prijave protiv odgovornih lica za falsifikovanje izbora i manipulacije biračkim materijalom, stoji u saopštenju.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here