Home Izbori Opozicija: Krivična prijava protiv Pošta Srbije

Opozicija: Krivična prijava protiv Pošta Srbije

76
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: N1/Tanjug

Lideri četiri opozicione liste SDS-LDP-LSV, Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i Dveri-Dš najavili su danas da će podneti krivične prijave protiv Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ i zaposlenih u biračkim odborima zbog izborne krađe koja se dogodila 24. aprila.

Kako je rečeno novinarima, krivične prijave protiv Pošte Srbije biće podnete jer su mnogi prigovori na izborne rezultate bili na vreme poslati kao preporučene pošiljke, ali da su isporučeni Republičoj izbornoj komisiji (RIK) po isteku predviđenog roka.

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da je potpuno nesporno i jasno da su koalicione liste SDS-LDP-LSV i Dveri-DSS prošle cenzus i da su izbori pokradeni.

On je novinarima u RIK-u preneo da će opozicione stranke, ukoliko se nastave zloupotrebe izbornog procesa organizovati proteste.

„U 2016. godini krasti glasove je neprihvatljivo, a oni (Srpska napredna stranka) ne mogu da promene da su glasovi kradeni masovno“, dodao je Pajtić.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić kazala je da su brojni dokazi da je premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pokrao izbore sistematski i organizovano.

Ona je kao primer navela biračko mesto broj pet na Kosovu i Metohiji gde su se Albanci potpisivali ćirilicom, a neki su imali i srpska imena.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da je suština svega što se sada dešava da je Vučić sa više od 130 poslanika koliko je imao u prethodnom sazivu skupštine pao ispod 100 poslanika i da pokušava da vrati te mandate.

Prema rečima lidera Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović motiv dolaska opozicije pre sednice RIK-a je da se smire političke tenzije koje su nastale u prethodna četiri dana.

On je naveo da SNS ne može da određuje rezultate izbora u Srbiji, a kao primer je naveo rezultate na Kosovu i Metohiji gde je navedeno da je na biračkom mestu broj devet u Leposaviću SNS dobila 766 glasova, a da se u koverti nalazilo 718, dok je svaka lista opozicije oštećena tako što su njihovi glasovi prebačeni u SNS.

„Srpska radikalna stranka je najviše pokradena na Kosovu, a Vojislav Šešelj učestvuje u pokušaju izborne krađe“, dodao je Obradović.

On je rekao da predstavnici opozicije apeluju da Aleksandar Vučić reaguje i objasni kako je došlo do izborne krađe ako je on protivnik krađe.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da se u Srbiji pravi atmosfera u kojoj postoji mogućnost da SNS dobije više poslanika.

Tadić je dodao da je notorna laž da su predstavnici opozicije vršili pritisak na RIK, a da je napad SNS na njega o tome da je tokom njegove vladavine bilo izborne krađe nepristojan i politički nekorektan.

Kako je ocenio lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izborna krađa na Kosovu i Metohiji je vređane Srba na toj teritoriji.

„Krali smo sami svoj narod“, rekao je Jovanović.

Dok su oni davali izjave članovi RIK su rekli da ne mogu da zbog obraćanja opozicije novinarima ne mogu da zasedaju i više puta su prekinuli davanje izjava.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here