Home Izbori Odžić: PIK donosi političke odluke, bilo nepravilnosti

Odžić: PIK donosi političke odluke, bilo nepravilnosti

206
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Novi Sad — Brojke koje je predstavila Pokrajinska izborna komisija (PIK) „dramatično“ ne slažu sa podacima koje ima Vojvođanska partija.

To je izjavio predsednik Vojvodđanske partije i liste „Vojvodjanska tolerancija“ Aleksandar Odžić.

Prema njegovim rečima, PIK donosi „političke odluke“ jer neće da razmatra mogućnost greške.

Odžić je za agenciju Beta rekao da koalicija koju predvodi sumnja da je došlo do povreda izbornog postupka, posebno prilikom prebrojavanja glasova na biračkim mestima, ali i prilikom utvrđivanja još uvek preliminarnih rezultata glasanja u PIK.

„PIK zbirno zbraja glasove i nemoguće je doći do broja glasova po opštinama, a još manje po biračkim mestima. Kada su objavljeni preliminarni rezultati, sa onim što mi imamo kao koalicija, ta brojka se dramatično ne slaže“, kazao je Odžić.

Kako je rekao, koalicija je od PIK zatražila uvid u izborni materijal i ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mestima, kako bi se utvrdile nepravilnosti, ali PIK je taj zahtev odbio sa obrazloženjem da je bio „neblagovremen“.

„Mi smo uložili prigovor na ovo, jer je potpuno nejasno kako je to bilo moguće na republičkom, a na pokrajinskom nivou nije. Ne znam da li neko smatra da je ovde prošlo sve idilično i da su nepravilnosti desile jedino na republičkom nivou“, kazao je Odžić.

On je zapitao kako je moguće da PIK samo ima odluke i zaključke da je sve prošlo na izborima u najboljem redu i da nije bilo nepravilnosti, kada su građani, ali i druge političke partije tokom samog izbornog dana uočile razne prekršaje.

Odžić je najavio žalbu Upravnom sudu i dodao da očekuje da će ona biti pozitivna, ali da će „Vojvođanska tolerancija“ na kraju uspeti da dođe do izbornih materijala i proveri ih.

Dodao je da je PIK danas odlučio i da poništi svoju odluku o ponavljanju glasanja na tri biračka mesta u Vojvodini, te da ih je proglasila „statističkom nulom“, što je sada ukupno 17 biračkih mesta koje su proglašene „statističkom nulom“.

Prema mišljenju Odžića, to je oko 17.000 birača, što bi moglo da promeni izborni rezultat.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here