Home Izbori DS pozvala glasače da zaokruže Dveri-DSS, zakazan protest

DS pozvala glasače da zaokruže Dveri-DSS, zakazan protest

85
0
DSS i Dveri - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Lider DS Bojan Pajtić je pozvao pristalice demokrata da na predstojećim ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta zaokruže listu Dveri-DSS.

Kako je rekao, ta lista po mnogo čemu nije slična sa DS, ali se tako „brane demokratija i Srbija od izborne krađe i jednog čoveka koji je zamislio da može sve da uzurpira“.

Lideri opozicije su pozvali građane na protest ispred RIK u subotu u 13 časova, a Pajtić je pozvao i pojedine stranačke lidere koji su na listi oko SNS.

„Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića, ljude sa kojima smo se pre dvadeset godina borili protiv krađe, da nam se pridruže na protestima“, rekao je Pajtić.

Pajtić i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić su u prostorijama DSS rekli i da je na proteklim izborima „ukradeno 300.000 glasova“ na različite načine, među kojima su i „bugarski voz“, razni pritisci i prepravljanje zapisnika s biračkih mesta.

Opozicija je najavila da će pisati o ovim slučajevima svim međunarodnim organizacijama, a lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je rekao i da su manipulacije bile očigledne i da se na „sramnim sednicama RIK“ sve vreme obarala jedna lista (Dveri-DSS) i da su to uspeli za jedan glas.

Radulović je rekao da njegov pokret ima dokaze koji pokazuju otkrivene mahinacije s glasanjem mrtvih lica, ali i sa zapisnicima. On je rekao da su takvi, „očigledno falsifikovani“ zapisnici prihvatani na sednicama RIK.

„Ovo je prekrajanje volje građana, a građani vide da zemlja ide u pogrešnom pravcu. Imaće problem da napravi novu vladu, koja će trajati nešto duže od godinu dana“, rekao je on.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da je cilj da se glasovi „preliju“ listi oko naprednjaka.

„Mi smo osvojili 200.000 glasova, a Vučić će to pretočiti u svoje mandate, pokrasti volju naroda. Mi imamo informacije da je ukradeno 300.000 glasova, svi odreda su se pripisali SNS“, rekla je predsednica DSS.

Ona je rekla da je Republička izborna komisija postala „produžena ruka i operativac SNS“ i istakla da je čak prekršen i zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora (96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno četvrtak u 20h).

„Na delu je izborno-politički inženjering kako bi se oborile liste, a naročito lista Dveri-DSS. Oštetili su nas posebno, stavljali su nulu tamo gde smo imali između pet i devet odsto, a tamo gde smo prošli lošije, bez obzira na greške, su usvajali glasove“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je izjavila da ima dokaze za dva primera – na biračkom mestu 5 u Kosovskoj Mitrovici gde su se upisani Albanci potpisivali ćirilicom, a neki čak upisali i srpska imena, kao i na mestu 31 u Vranju gde su prekrajani zapisnici pa je SNS posle 463 glasa imao 513, DS prvo 82, a zatim 54, a lista Dveri-DSS sa 231 na kraju 52.

„Ono što se desilo nama sutra može da se desi bilo kome“, rekla je ona.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here