Home Izbori Tadić: Utvrđene brojne nepravilnosti uvidom u materijal

Tadić: Utvrđene brojne nepravilnosti uvidom u materijal

117
0
Boris Tadić - Srbija izbori
Foto: N1

Predstavnici četiri opozicione liste uvidom u birački materijal utvrdili su brojne nepravilnosti, a posebno na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Posle sastanka lidera DS, LDP-a, Pokreta Dosta je bilo i liste DSS-Dveri povodom izbornih nepravilnosti, Tadić je novinarima rekao da je na biračkom mestu u Leposaviću, gde je glasao funkcioner SDS-a Goran Bogdanović „flagrantno prekršena izborna volja građana“.

Tadić je objasnio da je uvidom u birački materijal utvrđeno da je lista LDP-SDS-LSV na tom biračkom mestu dobila 60 glasova, a da je u zapisniku pisalo da su dobili nula glasova.

On je ocenio da je čitav izborni proces doveden u pitanje i da SNS želi da promeni izbornu volju građana i glasove opozicionih stranaka pripoji sebi.

Tadić je najavio da će predstavnici opozicionih lista danas u 18.00 održati konferenciju za novinare, nakon što čuju šta će Republička izborna komisija saopštiti povodom pregleda preostalog, oko dva odsto, biračkog materijala.

Prema njegovim rečima, predstavnici tih lista ne žele da vrše nikakav pritisak na RIK već „da brane čitav izborni proces koji je doveden u opasnost“.

„Biće i krivičnih prijava…čitav izborni proces je doveden u pitanje“, rekao je lider SDS, koja je na izbore u koaliciji sa LDP i LSV.

On je rekao i da, u prekrajanju izborne volje „postoji sinteza između SNS i Srpske radikalne stranke kako bi se glasovi opozicije pripojili SNS“.

Prema njegovim rečima, SNS ima nešto više od 90 poslanika i što joj ne omogućava apsolutnu vlast a predstavnici opozicije su na sastanku, zbog dešavanja u RIK-u izrazili jasnu sumnju u regularnost izbornog procesa.

„Kako je moguće da RIK posle 12 sati saopšti rezultate izbora sa 98 odsto biračkih mesta a da sada ulazimo u četvrti dan kako nisu poznati rezulati sa preostalih dva odsto“, zapitao je Tadić.

Politički uvredljive ocene predsednika RIK-a

On je oštro kritikovao predsednika RIK-a Dejana Đurđevića zbog „politički uvredljivih ocena na račun opozicije“ ocenivši da RIK postaje poltički činilac a ne institucija koja obavlja državni posao.

Tadić je rekao i da za Koaliciju oko SDS nema ni teorijskih šansi da ne pređe cenzus dodavši da oni brane izbornu volju građana i kada je u pitanju njihov poltički oponent – koalicija Dš-Dveri koja ima potpuno drugačije političke stavove.

„Time branimo izbornu volju građana i demokratske tekovine jer bez demokratije nema ni investicije ni poboljšanja životnog standarda“, rekao je Tadić.

Uz lidere DS i LDP Bojana Pajtića i Čedomira Jovanovića sastanku je prisustvovao predsednik Pokreta dosta je bilo Saša Radulović i predstavnici koalicije Dveri – Dš – Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić.

Pre Tadićevog obraćanja, Rašković Ivić je kratko rekla novinarima da svi učesnici sastanka imaj isti stav u vezi dešavanja u RIK-u.

SNS odgovorila Tadiću: Krađa izbora neprihvatljiva

Srpska napredna stranka odgovorila je Tadiću da se nalazi u 2016. godini i da je krađa glasova danas u Srbiji neprihvatljiva i nedozvoljena pojava.

„SNS poručuje Borisu Tadiću da se nalazi u 2016. godini i da je krađa glasova danas u Srbiji neprihvatljiva i nedozvoljena pojava, kao što je neprihvatljivo i nedozvoljeno da bilo ko vrši pritisak na nadležne institucije, za razliku od vremena kada je on, sa svojom svitom, harao po Srbiji“, navela je SNS u saopštenju. Ta partija je ocenila da razume da Tadiću nije jasno da se njegova koalicija bori za cenzus, i da je šokiran jer i dalje veruje da je „nekakvo obožavano biće koje živi na dvoru sa svojim dvoranima i dveranima“, predvođenim predsednicom Demokratske stranke Srbije (Dš) Sandom Rašković Ivić, ali da mora da mu bude jasno da mu krađa glasova neće proći.

„Poručujemo Tadiću da ne bi bilo loše da se podseti da je Ustav propisao da izborni prag bude pet odsto, a ne 4,99, 4,98, 4,97, 4,96, 4,95 odsto, ili koliko njemu, dvoranima i dveranima odgovara. SNS poručuje Tadiću i ostalim dvoranima i dveranima da niko, preko noći, jer mu to tako odgovara, ne može promeniti izborne zakone, kao ni Ustav“, dodala je ta stranka.

SNS je navela i da neće dozvolti da se ijedan glas građana ukrade, kao ni da se stvaraju nestabilnost i haos u državi.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here