Home Izbori Pajtić: U džakovima manje glasova za SNS nego u zapisnicima

Pajtić: U džakovima manje glasova za SNS nego u zapisnicima

76
0

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da će opozicione stranke braniti izbornu volju građana i da neće dozvoliti da lista DSS-Dveri i lista SDS-LDP-LSV budu van parlamenta, a da s druge strane imaju podršku građana.

„Mi ćemo se oštro suprotstaviti krađi izbora koja se očigledno dogodila, ne samo kroz sistem ‘bugarskog voza’, nego i na velikom broju biračkih mesta na Kosovu i Metohiji, što ćemo dokazati. Po zapisnicima se vidi, u odnosu na broj listića koji su prebrojani, broj glasova Srpske napredne stranke (SNS) je na više biračkih mesta mnogo veći u zapisnicima, nego u samim džakovima, tako da je bilo mnogo krađe, kupovine glasova, proces nije legitiman, ni kampanja nije bila fer i poštena“, kazao je Pajtić agenciji Beta.

On je rekao da je malverzacija sa izbornim rezultatima „očigledno bilo“ i zbog toga što su se prigovori, za koje se tvrdi da su poslati na dan izbora, pojavili tek u sredu.

„Stigli su preporučenom poštom. Da su poslati u nedelju oni bi stigli u ponedeljak, jer preporučena pošta putuje najviše 24 sata. Jasno je da je bilo manipulacija i u pošti i u službi koja prima poštu i u tom smislu ćemo pokrenuti neke krivične postupke i tražiti da se utvrdi odgovornost i (Milana) Krkobabića kao direktora PTT-a i onih koji zavode poštu u Skupštini Srbije“, kazao je Pajtić.

Protesti ako dve liste ne peređu cenzus

Upitan šta će DS raditi ako liste DSS-Dveri, kao i SDS-LDP-LSV prema konačnim rezultatima ne pređu cenzus, Pajtić je kazao da će se njegova stranka solidarisati na svaki način, da će pozivati i učestvovati na protestima.

„Sigurno se nećemo pomiriti sa tim. Ponašaćemo se kao 1996. i 1997. godine. Konačno, ovo jeste vrlo slična situacija. Branićemo volju građane apsolutno, bez obzira na političke razlike sa tim strankama. Ovo je pitanje očuvanja slobode, glasova, demokratije i ljudskih prava. DS će uvek biti u prvim redovima za borbu za očuvanje prava onih koji su ugroženi u ovom trenutku. Danas su ugroženi DSS i SDS, sutra će biti ugrožen neko drugi. Solidarnost mora postojati jer bez solidarnosti, bez principijelnog stava i podrške ne možemo ići dalje kao društvo“, rekao je Pajtić.

Pajtić je dodao da SNS, zbog toga što ima 27 mandata manje nego u prošlom sazivu, pokušava da relativizuje rezultate ostalih stranaka, naročito onih koje se nalaze oko cenzusa.

„Otuda potreba da se neko na silu baci ispod cenzusa. Otuda su mogli da za jedan dan prebroje 97 odsto glasova a treba im tri dana da prebroje 1,5 ili dva odsto. Sve to pokazuje koliko je režim nervozan“, rekao je Pajtić.

Upitan da li će DS bojkotovati prisustvo skupštinskim sednicama ukoliko te dve liste ne pređu cenzus, Pajtić je kazao da će „koristiti različite metode i parlamentarne i vanparlamentarne borbe“.

On je dodao da se ta stranka protivi i ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta i da insistira da se „prizna izborna volja građana, koja je jasna i nedvosmislena“.

Pajtić je ocenio da je odlazak predstavnika opozicije u Republičku izbornu komisiju tokom izborne noći bila „legitimna akcija opozicije koja je želela da sazna istinu“, a ne pritisak na RIK. „Ceo dan je javnost obmanjivana kako su najmanje dve liste ispod cenzusa. Naši podaci su govorili da to nije tačno i nismo želeli da dozvolimo da Aleksandar Vučić (predsednik SNS), zato što je izgubio 27 poslanika u parlamentu obara opozicione liste i ponaša se kako hoće i manipuliše izbornom voljom građana“, kazao je Pajtić.

SNS: Pajtić sada laže i krade i za druge

Srpska napredna stranka saopštila je da „nije začuđena“ što Pajtić „ponovo preti i poziva na haos i nasilje na ulicama“ u cilju izazivanja nestabilnosti i nemira u Srbiji.

Naprednjaci su naveli da „ne čudi to što je Bojanu Pajtiću normalno i poželjno da neko krade glasove građana jer je on čovek koji je navikao da krade“. „Građanima je dovoljno da se sete bilo koje od Pajtićevih laži, posebno afere ‘Bodrum’, čiji je glavni akter bio, kada je sve građane uveravao da njegova Neda Arnerić sedi u skupštinskoj sali, kleo se nad Ustavom i zakonom, iako je znao da je ona stotinama kilometara daleko“, naveli su naprednjaci.

Ta stranka je ocenila da Pajtić „više ne laže i ne krade samo za sebe i svoju stranku, već laže i krade i za druge“ i upitala lidera demokrata da li misli da će „novim lažima i pokušajem izazivanja haosa sprečiti da građani saznaju kako je pljačkao Vojvodinu i da će tako izbeći krivičnu odgovornost“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here