Home Izbori Liht: Većina je glasala za evropski put Srbije

Liht: Većina je glasala za evropski put Srbije

75
0
Sonja Liht - Srbija izbori
Foto: N1

Građani su izašli na izbore u velikom broju i glasali za evropski put Srbije, smatra direkotrka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Ona smatra da je izuzetno važno kada strateška orijentacija bude potvrđena na izborima, a najvažniji rezultat je što večina građana želi da Srbija nastavi put prema Evropskoj uniji.

„Međutim, bilo je zaoštreno jer je nekoliko stranaka oko cenzusa, tenzije su više i stvara se politička klima koja ne odgovara razvoju demokratije“.

Kako smatra, to što niko nije sasvim zadovoljan rezultatima znači da su rezultati blizu istinskom raspoloženju građana.

„Na izborima u SAD 2000. se čekalo dve nedelje da bi se videlo ko je postao predsednik. Mislim da će situacija da se smiri, možda će biti protesta, ali se nadam da će politička elita početi da uči od građana svoje zemlje“, kaže Sonja Liht.

Ona kaže da država mora da ima razvojnu mapu, jer i dalje imamo ozbiljnu ekonomsku situaciju, naročito kada je reš o zapošljavanju i šansama mladih i obrazovanih da ostanu u zemlji.

„To je jedan od najvećih problema, gubimo ljudski kapital iz dana u dan, treba otvoriti poverenje svima koji žele da pomognu razvoj Srbije, a ne samo parolama“.

Komenatrišući rezultat stranka desnice, koje su ojačale svoje pozicije u Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Sonja Liht je rekla da je Srbija u boljoj situaciji, jer su građani pokazali da ne žele stranke koje su izašle sa programom, koji, kako kaže, više priliči 18. veku.

„Odgovor je ne, mi hoćemo razvoj i perspektivu. Postoji skepsa prema EU, skepsa prema brzini kojom obavljamo reforme za EU, međutim, kako pokazuju istraživanja, uvek se 2/3 građana izjasni da želi reforme. Najvažnija je bila rečenica koju je izgovorio Vučić u izbornoj noći – Srbija ide ka EU. Ali, zašto da ne i dobri odnosi sa Rusijom“.

Što se tiče regionalne saradnje, Liht smatra da je veoma važna, ali da se problemi rađaju iz dnevnopolitičkih potreba.

„U Hrvatskoj je bila dnevnopolitička potreba da se krene u ovakav odnos, ne samo zbog oslobađanja Šešelja, to treba da usmere prema Hagu ne prema Srbiji, i Jasenovac, meni je ta priča mučna i teška. Postoje i ozbiljniji problemi, Makedonija prolazi kroz duboku krizu. Hrvatska može da nam bude manji problem nego što ona misli, videli ste da je EU bila oštra i svi su bili jednoglasni da ta vrsta problema neprihvatljiva, bojim se da Hrvatska nije dobro promislila svoje poteze“, istakla je Sonja Liht.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here