Home Izbori Analitičari SAD: Srbi odlučili da idu ka EU

Analitičari SAD: Srbi odlučili da idu ka EU

66
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Vašington — Ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke na izborima u nedelju bila je očekivana, smatraju američki analitičari.

Oni ocenjuju da to pokazuje jasnu posvećenost građana Srbije proevropskom putu.

„Najvažniji zaključak posle pobede premijera Vučića je to što je srpski narod nastavio da pokazuje odlučnost da ide ka Evropskoj uniji“, rekao je Edvard Džozef, analitičar iz Instituta za aktuelna svetska pitanja.

On je za Glas Amerike kazao da je to još bitnije kada je alternativa lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je dobio oslobadajucju presudu Haškog tribunala.

Prema Džozefu, veoma je značajno da su građani Srbije „odbacili put ka Rusiji i jasno podržali nastavak puta ka EU“.

Analitičar i saradnik Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, kaže da je očekivao da Vučić pobedi i to ubedljivo.

On, međutim, ocenjuje da je važnije obratiti pažnju na druge koji su dobili glasove na izborima, i da kada se to uzme u obzir, istinska demokratija u Srbiji još nije prisutna.

„Ne vidim održivu opoziciju koja može da bude na vlasti. Za mene je demokratija kada imate stvarnu mogućnost promene vlasti, a ja tu mogućnost u Srbiji danas ne vidim“, rekao je on.

Server smatra da Šešelj neće doći na vlast, niti će to učiniti podeljene liberalne demokrate.

„Nije Vučić kriv za to, to je posledica njegovog uspeha. Ja nisam protiv Vučića, ali tako funkcioniše demokratija“, rekao je Server američkom radiju.

Prema njegovom mišljenju, premijer Vučić sada treba da iskoristi izbornu pobedu da preduzme konkretne korake kojima bi pokazao opredeljenost za Zapad, a da je prva medu njima možda „uvodenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine.“

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here