Home Izbori Ružić: Voleo bih da budem u opoziciji

Ružić: Voleo bih da budem u opoziciji

62
0

Lično bih voleo da budem u opoziciji. Red je da oni koji pobede imaju priliku da iskoriste i pokažu šta sve mogu da doprinesu državi, rekao je potpredsednik SPS Branko Ružić gostujući u Pressingu.

Ružić kaže da SPS još nije dobila poziv od lidera SNS Aleksandra Vučića da formiraju zajedno vladu, i naglašava da je svakako takav poziv još preuranjen.

Kampanja je završena. Dobili smo šta smo dobili, sada treba da pokažemo političku odgovornost.
Branko Ružić

„Da li će SPS ući u Vladu ili ne zavisi od poziva SNS i od odluke SPS. Treba (Aleksandar Vučić) da razmisli šta Srbiju čeka. SPS je dokazala da je državotvorna, da imamo kadrovska rešenja, bez ozbira na ta peckanja koja su bila prisutna. Mi ćemo, uvažavajući šta se dešavalo, voditi računa o našem dignitetu i spram toga ćemo donositi odluku“, rekao je Ružić.

Potpredsednik SPS dodaje da je budućnost Srbije najvažnija, i da se ta stranka neće baviti animozitetima.

Ružić dodaje da Vučić ni ranije nije morao da zove Ivicu Dačića, ali jeste – što govori o kadrovskom potencijalu koji SPS ima.

Jovanović: Dačić čuti i trpi, zato je bolji partner Vučiću

Predsednik LDP kaže da je jedna od ključnih osobina lidera socijalista Ivice Dačića što „spletkari“.

„Kritičan sam prema SPS, što nema veza sa uvažavanjem ili ne. Ja to mislim o Dačiću, mislim da on može da istrpi što drugi ne može. Zato je bolji koalicioni partner Vučiću, jer ono na šta je pristao ja nikako ne bih mogao“, rekao je Jovanović.

Lider LDP dodaje da se čitava ideja Dačića svela na „ćuti i trpi“.

Vučić nema dovoljnu podršku da sprovede sve bez dogovora sa koalicionim partnerima. Neće hteti da statiraju.
Čedomir Jovanović

„Iz mog ugla to nije fer prema društvu, ni prema Vučiću kao koalicionom partneru. Bio sam iskren kada sam rekao da bih ja u toj vladi bio faktor nestabilnosti, a ne stabilnosti. Mi smo tokom ove koalicione vlade izgubili previše vremena“, rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da bi mnogo toga menjao u sadašnjoj vladi.

„Period kada je Vučić držao ključne resore, to je za nama. Ako bude pravio koaliciju sa SPS, definitivno neće moći da je izgradi na prethodnim odnosima. Pre je zavisila od Vučićeve dobre volje. Danas kada pravite vladu, a imate većinu od 131 poslanika, morate da se dogovorite sa svim partnerima – Ljajićem, Draškovićem, Ilićem, Popovićem. Ako se ne dogovorite, više nemate većinu. Videćemo kako će se Vučić ponašati. Ali nova vlada će drugačije delovati u društvu, i njen koncept će biti suprotan konceptu koji smo imali pre dve godine“, rekao je Jovanović.

Lider LDP dodaje da Vučić može da donese odluku da se udruži sa SPS-om ili da ide sa nekom od opozicionih stranaka poput DS, LDP ili Pokreta Dosta je bilo.

Jovanović doda je da je po njemu najveći „gubitnik“ ovih izbora fenomen iz Mladenovca Beli – Samo jako!, koji „da su se kandidovali na parlamentarnim izborima sada bi imali 20 poslanika“.

Ružić: SPS jedini preživeo politički cunami Vučića

Branko Ružić kaže da je moguće da je došlo do „gubljenja identiteta SPS, ali taj politički cunami u vidu Vučića niko nije preživeo osim SPS“.

Govoreći o manjem broju glasova koji je osvojila ta stranka na ovim izborima, Ružić je rekao da je moguće da je ta stranka platila i danak podršci u prethodnoj vlasti, kada su bili vođeni „državotvornim razlozima“.

„SPS će imati važnu ulogu bili oni u opoziciji ili poziciji. Ali ako budemo pozvani, princip saradnje će biti drugačiji nego u prethodne dve godine To je poruka Vučiću“, rekao je Ružić.

„Očekivao sam preko 12,5 procenata, ali u ovim okolostima, to je prosto slika i refleksija šta znači podrška jednoj takvoj političkoj opciji“, rekao je Ružić.

Potpredsednik SPS dodaja su toj stranci često spočitavali da imaju i koriste svoj „trgovački potencijal“, ali da su oni u prethodnih vladama bili samo pozivani da „pomognu Srbiji“.

Ružić na pitanje da li se boji da bi van vlasti mogli da se raspadnu, kao što se to desilo DS-u, kaže da se to neće nikada desiti.

„Mi smo voćka čudnovata, nismo se raspali. Neki su nam namenili to već 5. oktobra. Mogli smo da skočimo i da ne budemo u prethodnoj vladi i sada imamo 20 posto, ali smo se odlučili da se opredelimo zbog budućnosti Srbije“, rekao je Ružić.

Jovanović: RIK bio previše pasivan; Ružić: RIK je merodavan

Nema nikakvog realnog argumenta za ono što se dešava, kaže lider LDP, i dodaje da je RIK previše pasivno posmatrala ono što se dešava.

„Mislim da je sve to loše, nepotrebno. Postoji dovoljno iskustva za posao koji RIK može i mora da uradi. Ono što se dešava je zakasnela reakcija SNS i njihovih predstavnika u RIK-u za atmosferu kojoj su i oni doprineli“, kaže Jovanović.

On dodaje da nije normalno da se u dva ujutru ne znaju zvanični podaci.

„Mi smo otišli u RIK da saznamo šta se dešava. Oni su rekli da obrađuju materijal, raspitali smo se i saznali da ljudi koji su radili prvo su obrađivali lokalne podatke, kao i da nije bilo dovoljno obučenih ljudi“

Ružić je rekao da smatra da je RIK merodavan, i da će sve biti urađeno u skladu sa zakonom.

„Oni koji budu želeli da prebroje, oni će ti pravo iskoristiti. To bi bilo kao da ja tražim da vidim od tih 100.000 nevažećih listića, koliko je bilo sa zaokruženim brojem 3. Ne treba praviti famu da su se mešali neki ambasadori. Ako smo mogli svih ovih godina da prebrodimo izbore, uz sve neregularnosti, vremen je da i sada prihvatimo“, rekao je Ružić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here