Home Izbori RIK poništio izbore na sedam biračkih mesta

RIK poništio izbore na sedam biračkih mesta

78
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

RIK je usvojila prigovore u vezi sa kršenjem izbornih procedura na dva biračka mesta u Vranju i Jagodini. Kasnije su usvojeni prigovori za još pet biračkih mesta, jedan u Beogradu i četiri u Nišu. Predstavnici pojedinih lista već prebrojavaju glasove, odnosno vrše uvid u zapisnike s biračkih mesta.

Nakon jutrošnje sednice, posle višesatne pauze, RIK je nastavio sa radom.

Najpre se razmatrao prigovor za biračko mesto 59. OŠ Đorđe Krstić Čukarica u Beogradu. RIK je saopštio da je utvrđeno da je ovo mesto sa teškom greškom i da se predlaže da prigovor bude usvojen. Ipak, posle glasanja, ovaj prigovor je odbijen.

Predlog da se ponove izbori na izbornom mestu broj 22 na Novom Beogradu je usvojen, izbori će biti ponovljeni. Takođe je usvojeno da budu ponovljeni izbori na biračkom mestu 4 u Nišu, opština Medijana. Na biračkom mestu broj 28, opština Palilula u Nišu, je usvojen prigovor da se izbori ponište, pošto je bilo više listića u kutiji nego glasača.

Na mestu 13, takođe u Nišu je postojala primedba da ima više listića nego glasača. Predlog da se na tom mestu ponište izbori je usvojen. Sledeća tačka dnevnog reda je bila na biračkom mestu broj 16, opština Pantelej u Nišu. Prigovor je usvojen, tako da će i ovde izbori biti poništeni.

RIK je ranije danas usvojio prigovor i poništio izbore na biračkom mestu u Vranju gde su uhvaćeni glasači sa već popunjenim glasačkim listićima, u tzv. “bugarskom vozu”.

Usvojen je i predlog za poništavanje parlamentarnih izbora na biračkom mestu u Jagodini gde je jedan građanin u pripitom stanju razbio glasačke kutije.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da će datum ponovljenih izbora na ta dva biračka mesta biti određen sutra, kao i da oni moraju biti održani u roku od nedelju dana.

Pored toga, RIK je odobrio koaliciji SDS-LDP-LSV, Srpsko-ruskom pokretu i Bonjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka uvid u birački materijal i dostavljanje overenih fotokopija o radu biračkih odobora.

Đurđević rekao je da trenutno u Skupštini Srbije predstavnici pojedinih lista već prebrojavaju glasove, odnosno vrše uvid u zapisnike s biračkih mesta i dodao da ima zahteva drugih lista da učine isto.

On je najavio da će RIK iz tih razloga održavati sednice tokom celog dana, do kasno u noć.

Kako javlja naša reporterka, u toku je pregledanje listića od strana DS, DSS – Dveri, Pokreta Dosta je bilo i SNS, ali je taj proces zatvoren za javnosti.

Lazar Đurović, šef pravnog tima DSS, kaže za Danas da im je na uvid stavljen kompletan izborni materijal koji mogu da fotografišu, ali da im je zabranjeno fotografisanje jedinstvenog biračkog spisk.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here