Home Izbori Postizborne kalkulacije – ko će s kim u Beogradu?

Postizborne kalkulacije – ko će s kim u Beogradu?

77
0
Skupština opštine Vračar  - Srbija izbori
Foto: N1

U beogradskim opštinama dogovora o koalicijama još nema. Međutim, prema rezultatima izbora jasno je da će u većini od 17 opština vlast formirati Srpska napredna stranka. U sedam to može samostalno, u šest joj fali bar jedan partner, dok je u tri centralne opštine i na Novom Beogradu većina moguća i bez naprednjaka. Hoće li je i biti?

Postizborna kombinatorika u Beogradu uveliko traje. Negde je laka, negde teža, a negde skoro nemoguća. Vračar će, iako velika, biti neostvarena želja naprednjaka, pošto je i na toj opštini, kao i na Starom gradu, dovoljan dogovor demokrata i pokreta Dosta je bilo, pa da svi drugi ostanu u opoziciji. A jesu li i oni na istim talasnim dužinama?

„Kada budu objavljeni i zvanični rezultati onda ćemo sesti i imati prilike da razvoaramo sa mnogima“, kaže Balša Božović, DS.

„Mogu reći za Stari grad da smo razgovarali i pre izbora i posle, ali kažem, ili potpuna transparentnost ili se vlast formira sa nekim drugim“, smatra Aleksandar Stevanović, Dosta je bilo.

U jednom su, ipak, saglasni – da neće sa naprednjacima. Zato će na Savskom vencu morati da radi i digitron, jer će o vlasti odlučivati svaki mandat. Ako se pođe od pretpostavke da bi zajedno mogli DS i Dosta je bilo, odnosno SNS i SPS, i jednima i drugima do većine sa 19 odbornika biće potrebne još dve od preostale tri liste.

U SNS-u nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje koji su njihovi uslovi za koalicije. U DS i Dosta je bilo kažu da ih neće praviti po svaku cenu, odnosno da neće prelaziti svoju crvenu liniju.

„Otvoreni smo za razgovore sa svima koji dele naš sistem vrednosti i koji se zalažu za onaj kvalitet života građana koji je DS omogućila u onim delovima Beograda gde je vršila vlast u prethodne četiri godine“, rekao je Božović.

„Mi možemo sa bilo kim, osim sa SNS-om i strankama koje joj se otvoreno nude, da pravimo koalicije ako se usvoji princip potpune transparentnosti, ne pravimo razliku“, ističe Stevanović.

Te principe i jedni i drugi moći će da zastupaju samo na još jednom mestu.

Jedina beogradska opština u kojoj nisu pobedili naprednjaci ili demokrate jeste Novi Beograd. Najviše mandata osvojila je Grupa građana „Aleksandar Šapić“, ali ipak nedovoljno da sama formira vlast.

A u odlučivanju o tome s kim će dosadašnji predsednik najveće opštine u Srbiji drži se devize „lokalna politika ispred stranaka“.

„Ja ću razgovarati sa svima i zaista apsolutno me neće biti briga koja je stranka u pitanju. Imaću jedan uslov, naravno, a to je da se prihvate sve one stvari koje sam dosad radio, da ih nastavimo i ubuduće i pokušamo da napravimo i korak više“, rekao je Aleksandar Šapić.

Pošto postoji realna mogućnost da njegove uslove prihvate svi koji su obezbedili mesto u lokalnom parlamentu, Šapić je, kaže, spreman da napravi najveću moguću koaliciju. Razgovori o njoj trebalo bi da počnu posle praznika.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here