Home Izbori Postizborna paranoja: Kolika je odgovornost RIK?

Postizborna paranoja: Kolika je odgovornost RIK?

113
0
Lazar Marićević - Srbija izbori
Foto: B92

Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije rekao je da su postizbornu paranoju izazvali brojni događaji pre i tokom samog izbornog dana.

Lazar Marićević iz Centra za razvoj Srbije rekao je da su postizbornu paranoju izazvali brojni događaji pre i tokom samog izbornog dana.

On je u Kažiprstu na TV B92 rekao da su se već prilikom proglašenja lista pojavile neregulrnosti.

„Prilikom poglašenja izbornih lista pojavile su se neregularnosti. Među 20 izbornih lista tri liste su zloupotrebile manjisko pravo, a jedna od njih, Republikanska stranka imala je falsifikovane potpise. Već je to izazvalo određenu sumnju“, rekao je Marićević.

On je dodao da se tokom samom izbornog procesa dogodilo nekoliko problema i naveo da je jedan od njih da nekoliko stotina birača koji se nalaze na elektronskim spiskovima nisu bili upisani na spiskovima na biračkim mestima.

Na pitanje kako tumači kritike koje su upućene Republičkoj izbornoj komisiji on kaže:

„Velika je odgovornost na RIK-u, ali nije izborna komisija neko nezavisno telo što bi moglo da bude u budućnosti. Ona je samo jedan deo u naopakom izbornom sistemu koji dovodi do ovakvog političkog sistema kakav sada imamao a to je potpuna dominacija izvršne vlasni nad zakonodavnom i sudskom. Izborni sistem više ne odgovara jednoj demokratskoj državi kakva sada jesmo. Mi sada dobijamo nelegitimne predstavnike koji sede u skupštini i predstavljauu narod i donose zakone.“

Na konstataciju da se o tome govori već 15 godina i da nijedna stranka ništa povodom toga nije uradila Marićević objašnjava:

„Posle ovih izbora se vide sve manjkavosti ne samo izbornog sistema već i zakonske regulative,, a RIK-u su u mnogim stvarima vezane ruke. Sada je više nego bitno da se napravi neko telo koje bi onemogućilo ovakve situacije i neregularnosti na terenu. Elektronska uprava bi rešila velike probleme sa tim biračkim sistom. Hrvatska već to ima i nema tih disproporcija između te baze i spiskova“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here