Home Izbori Niška opozicija traži ponavljanje izbora u celom gradu

Niška opozicija traži ponavljanje izbora u celom gradu

167
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Nišlije su poslednje saznale rezultate lokalnih izbora, a danas i to da će na 20 mesta lokalni izbori biti ponovljeni u subotu. Da se i dalje utvrđuje broj mesta na kojima će biti ponovljeno i glasanje za republičke izbore, građani mogu da se informišu samo preko gradskog sajta, jer je Gradska izborna komisija opet zatvorena za javnost.

Stranke opozicije ukazuju na neregularnosti, ali ni na te optužbe nema odgovora. Sumnje se i dalje iznose, a Gradska izborna komisija danas opet ćuti. Treći dan posle izbora pitanja se gomilaju: zašto se čekalo, zašto ponavljanje na toliko mesta, kako se u kutijama našao toliki višak listića, koliko je zapravo bilo listića za lokalne izbore?

„Za lokalne izbore gotovo ne postoji proces kontrole listića. Na nacionalnom nivou to radi Službeni glasnik, a na lokalnom se angažuju štamparije širom Srbije i to je potpuno van kontrole. Kada znate da je prepušten gradskim i opštinskim izbornim komisijama, odmah bi trebalo da znate da to znači da je prepušten partijama“, objašnjava Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Sve što se dešava zbunjuje birače, a procene su da narušava i njihovo poverenje u izborni sistem i dodatno ih motiviše da ne glasaju.

Čini se da su pored birača zbunjene i stranke. Sve koje su u Nišu prešle cenzus, osim SNS i SPS, danas su se nezvanično sastale. Na sastanku u prostorijama Demokratske stranke, partije su nezvanično priznale da njihovi kontroli nisu odradili posao kako treba i zvanično traže da se izbori ponovo u celom gradu.

Situaciju opisuje i promena stava opozicije. Prvobitni zahtev da se izbori ponove sada glasi – da se izbori ne ponište na tih 20 mesta u Nišu, na kojima tvrde da su najbolje prošli.

Da li se SNS ponavljanjem na ovim mestima bori za još jedan mandat koji garantuje da mogu sami da imaju većinu u gradskom parlamentu, u PR službi lokalnog lidera Zorana Perišića odgovor najavljuju za sutra. Za sada je izvesno da će se niškim izborima baviti i sud, od koga Ruska stranka traži da se izbori ponove u najvećoj gradskoj opštini jer naziv njihove liste na listiću nije bio tačan.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here