Home Izbori Misterija RIK-a – jedni viču pritisak, drugi prekrajanje

Misterija RIK-a – jedni viču pritisak, drugi prekrajanje

78
0
avucic3-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Šta na razvoj događaja u RIK-u kažu oni koji su učestvovali na izborima i ko vrši pritisak na rad te komisije? Opozicija tvrdi da to čini Aleksandar Vučić, jer je predsednik RIK-a Dejan Đurđević bio na sednici predsedništva SNS-a, dok lider naprednjaka kaže „da o tome nije bilo reči“. I koja je uloga stranih ambasada u izbornom procesu u Srbiji?

Mandat čist kao suza – tako Aleksandar Vučić vidi rezultate izbora. Kaže i da je američki ambasador Kajl Skat u izbornoj noći želeo da dođe i u SNS ali je Vučić „zbog ličnih problema“ otišao iz stranke ranije. Zbog toga smatra da teorije zavere, koje govore o mešanju stranih ambasada u epilog izbora, ne stoje. Ipak, odlazak opozicije u RIK vidi kao „pritisak bez presedana“.

„To se nikada nije događalo. To govori o unapred pripremljenom scenariju – ako nam se ne sviđaju rezultati mi odosmo tamo da vršimo pritisak. Vršite vi pritisak kakav hoćete, ali da menjate izbornu volju građana nećete moći. Ni mi, ni oni, niti bilo ko drugi“, rekao je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

I dok svi sumnjaju u gotovo sve – Radikali veruju u svoj izborni rezultat, ali ne i u tuđi – dve liste su, prema rečima Vojislava Šešelja, ušle u parlament, jer su tako želeli američki ambasador i izvestilac Evropskog parlementa Dejvid Mekalister.

„Nijedna od ove dve problematične koalicije nije dostigla cenzus, ni Dveri/DSS ni Čeda, Boris, Čanak. Onda RIK tendenciozno odbacuje biračka mesta gde su te stranke loše prošle“, smatra predsednik radikala Vojislav Šešelj.

To su smešne priče, poručuju u Socijaldemokratskoj stranci. Sa druge strane, oni tvrde da će po želji SNS-a izborna volja biti prekrojena poništavanjem izbora tamo gde su zapisnike, prema njihovim informacijama, potpisali svi članovi biračkih odbora.

„Nikakvih stranih ambasada i pritisaka nije bilo, do ovog trenutka. Jer je prosto neverovatno da se unese 8.100 i više biračkih mesta do ponedeljka uveče, a da evo sada 48 sati kasnije tih nekih navodnih 164 ne može da se unese, ne može da se završi priča i utvrde konačni rezultati“, kaže Marko Đurišić – Socijaldemokratska stranka.

U SDS-u predlažu da RIK ne raspisuje nove izbore na tim mestima nego da, kako kažu, kao i uvek – „upiše nulu“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here