Home Izbori Gojković: Građani potvrdili da su za nastavak puta ka EU

Gojković: Građani potvrdili da su za nastavak puta ka EU

67
0
gojko-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Rezultati izbora su još jedna potvrda opredeljenja građana Srbije za nastavak puta ka članstvu u EU, kao i za reformske procese koje sprovodi Vlada, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

„Takva podrška je od ključnog značaja za ukupan tok i kvalitet evropskih integracija naše zemlje i društva“, naglasila je Gojković na Trećem plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU, koji se održava u Domu Narodne skupštine.

Istakla je da je nesumnjivo da proces pridruživanja i članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, a da je uključenost građana i organizacija civilnog društva u pregovore sa EU od izuzetne važnosti za dinamiku tog procesa.

Ukazujući da građani strpljivo godinama unazad pružaju podršku procesu evropskih integracija, Gojković je rekla i da Skupština Srbije i Vlada Srbije kontinuirano potvrđuju privrženost Srbije izgradnji demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, izgradnji delotvornih državnih institucija u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Kao značajan korak još uvek aktuelnog saziva parlamenta Gojković je navela saradnju sa Nacionalnim konventom, odnosno konsultativni mehanizam koji je uspostavljen Rezolucijom o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Uniji.

Rekla je da su zaključci i preporuke koje usvaja Konvent od izuzetnog značaja za što širi uvid javnosti u čitav tok procesa pregovora, a da pomažu i da se sagleda napredak po pojedinim oblastima i uoče nedostaci u procesu kreiranja i sprovođenja reformskih mera.

Gojković je sigurna da će rad u okviru Nacionalnog konventa nastaviti da bude jedna od najznačajnijih institucionalnih podrški procesu evropskih integracija, kao i kvalitetnijem radu parlamenta, posebno prilikom davanja mišljenja na pregovaračke pozicije Srbije.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here