Home Izbori Goati: Realno da SNS vlada sam, a da SPS bude opozicija

Goati: Realno da SNS vlada sam, a da SPS bude opozicija

115
0
Glasačke kutije  - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Politikolog Vladimir Goati šahovskim terminima objašnjava da je „simultanka“ SNS-a protiv ostalih 19 lista obezbedila toj stranci 131 mandat u Skupštini Srbije, te da je zbog toga realno da naprednjaci sami vladaju, dok eventualnu koaliciju sa socijalistima smatra nepraktičnom.

BEOGRAD – Politikolog Vladimir Goati šahovskim terminima objašnjava da je „simultanka“ SNS-a protiv ostalih 19 lista obezbedila toj stranci 131 mandat u Skupštini Srbije, te da je zbog toga realno da naprednjaci sami vladaju, dok eventualnu koaliciju sa socijalistima smatra nepraktičnom.

„Po mom mišljenju jedino bi bilo racionalno i verovatno da Vučić, koji veoma dobro shvata sadašnji politički trenutak u kojem se Srbija nalazi, iz razloga legitimnosti uzme jednu malu stranku, poput Saveza vojvođanskih Mađara“, kaže Goati, dodajući da bi savez sa socijalistima bio preširoka koalicija kakve se u Zapadnoj Evropi brzo raspadaju.

Vladavina samo naprednjaka bila bi, kako je rekao u izjavi Tanjugu, dobra prevashodno sa gledišta međunarodnog okruženja, odnosno činjenice da je Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, u kojoj je Mađarska, i koja bi takvom koalicijom sigurno bila zadovoljna.

„To je realna varijanta, uz to da se Vučić, koji zna da odredi relativnu vrednost ljudi koji su ministri, u nekim slučajevima opredeli za ‘gostujuće’ ministre, odnosno one koji nisu članovi SNS ili neke druge partije, već su stručni. Sve ostalo su samo pretpostavke“, smatra Goati.

Ukoliko bi se toj koaliciji priključila i Socijalistička partija Srbije, Goati ističe da bi to postala preširoka koalicija, koja se, kako je objasnio, po pravilu u Zapadnoj Evropi, veoma brzo raspadne.

„Ona je i nepraktična u tom smislu što se jedan ‘fiksni plen’ deli na više ljudi, što ne daje dobre efekte“, rekao je Goati.

Osim preširoke koalicije, dodaje on, ne treba zaboraviti da su vrhovi SNS i SPS u poslednje vreme razmenili teške udarce, zbog čega bi bilo teško pretpostaviti da odjednom obe strane kažu „puj pike, ništa nije bilo“.

„Tu je posmatračko oko javnog mnenja koje deluje na dugi rok. Ukoliko bi se to dogodilo mislim da bi obe strane platile, možda ne na mostu, ali bi platile na ćupriji što su tolerisale ovoga ili onoga. To nije nešto što bi demokratski sve svesnija javnost u Srbiji lako progutala“, zaključio je Goati.

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jedino za sada sigurna koalicija sa Savezom vojvođanskih Mađara, te da nikakve kompromise neće praviti da bi većina koju ima bila još ubedljivija.

Istovremeno, potpredsednik SPS Branko Ružić poručuje Vučiću, da će, i ako socijalisti budu pozvani da uđu u vladu, a još nisu, „princip saradnje biti drugačiji nego u prethodne dve godine“.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here