Home Izbori CeSID: Nismo pogrešili u procenama, najveća greška 0,3 odsto

CeSID: Nismo pogrešili u procenama, najveća greška 0,3 odsto

70
0
Klačar - Srbijaizbori
Foto: N1

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) izjavio je u Novom danu televizije N1 da CeSID, objavljujući rezultate parlamentarnih izbora u nedelju uveče, nije pogrešio u proceni.

Klačar je rekao da ovo nije prvi put da je CeSID označen kao krivac za propuste u izbornom procesu, i da su već navikli na takve primedbe. On odbacuje ocene da je CeSID u nedelju uveče izašao sa lošom procenom rezultata parlamentarnih izbora. “Vi i danas možete proveriti našu proceni kada smo prikupili naš uzorak, najveća razlika je 0,65 odsto, naša greška nije veća od 0,3 odsto”, navodi Klačar.

On dodaje da je osnovna razlika u tome što je CeSID, za razliku od prethodnih izbora kada se čekalo da se prikupi ceo uzorak, sada uživo objavljivao rezultate na svakih 15 minuta. Klačar objašnjava da su se na takav potez odlučili jer su znali da će brojanje glasova ići sporo i da finalnu procenu neće moći da imaju pre 22.30, zatim zato što su sva istraživanja pokazivala da će se pet lista boriti za cenzus, i na kraju zato što su želeli da izbegnu spekulacije da CeSID nešto krije ili kalkuliše.

Klačar dodaje da su optužbe na račun CeSID-a da je politički kalkulisao objavljivanjem preliminarnih rezultata, besmislene, jer CeSID nikako ne može da utiče na to koliko će neka stranka osvojiti mandata na kraju.

“Nijednog momenta nismo rekli da su rezultati 20.45 finalni”, ističe Klačar i navodi je CeSID dva puta testirao svoj uzorak i da su znali da neće biti greške.

Klačar objašnjava i da agencije, za razliku od Republičke izborne komisije, procene rezultata parlamentarnih izbora objavljuju na osnovu uzorka. RIK, s druge strane, dobija materijal sa svih biračkih mesta, broje sve što im dolazi, rade duplu kontrolu i na kraju objavljuju zvanične rezultate.

“Oni su sinoć izašli sa zabunom – kako smo imali u jednom momentu više, pa 24 sata kasnije imamo 0,5 odsto manje obrađenih biračkih mesta. Vrlo je verovatno da su pogrešili i da su morali da se vrate korak unazad”, ocenjuje gost Novog dana.

Klačar kaže i da je veoma važno dati RIK-u a strpljenja da prebroje sve glasova do kraja. On podseća da su, prema trenutnim preliminarnim rezultatima, koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV, malo iznad cenzusa i da je važno sačekati obradu preostalih jedan odsto biračkih mesta.

Gost Novog dana rekao je i da su posmatrači CeSID-a uočili određene nepravilnosti u toku izbornog procesa, ali da je reč o standardnom setu nepravilnosti – da se kasnilo sa otvaranjem biračkih mesta, da se često glasalo bez ličnih isprava, da je u ruralnim sredinama bilo porodičnog glasanja, kao i da je bilo problema sa upisom u biračke spiskove. Klačar, ipak, ističe da svi ti propusti ulaze u zonu onih problema koji ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbornog procesa.

Osvrćući se na snimak glasanja gradonačelnika Beograda Siniše Malog, na kojem se vidi da on ubacuje listić u nezapečaćenu glasačku kutiju bez kontrolnog listića, Klačar je rekao da CeSID nije imao posmatrače na tom biračkom mestu, ali da je jako važno videti šta su pristuni posmatrači uneli u zapisnik.

Klačar objašnjava da ukoliko u kutiji nije bilo kontrolnog listića, glasanje na tom biračkom mestu mora da se poništi i ponovi, kao i ukoliko se utvrdi da je kontrolni listić naknadno ubačen u kutiju.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here