Home Izbori “Srbija na izborima nije birala između Brisela i Moskve“

“Srbija na izborima nije birala između Brisela i Moskve“

84
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Moskva — Novinar i stručnjak za Balkan Jevgenij Krutikov rekao je za Sputnjik da Srbija na izborima nije birala između Brisela i Moskve.

Moskva — Novinar i stručnjak za Balkan Jevgenij Krutikov rekao je za Sputnjik da Srbija na izborima nije birala između Brisela i Moskve.

Krutikov analizira izborne rezultate i zaključuje da sa postizbornim koalicijama treba sačekati jer je u politici ipak sve moguće.

“Ne mislim da se radi o takvoj dihotomiji ili Brisel ili Moskva. U stvari, vladajuća koalicija SNS-SPS je uvek tražila „treći put“, uzimala je u obzir proruska raspoloženja, ali se i deklarisala da želi da se pridruži EU. Zato su i Vučić i Dačić uvek tražili način da poboljšaju odnose sa Moskvom, ali nikada se nisu odricali strateškog kursa ka EU“, kaže novinar portala Vzgljad.

Na pretpostavku da Vučić više ne želi Dačića za koalicionog partnera ruski stručnjak navodi da su koalicije u Srbiji uvek bile predmet trgovine.

“Videli smo političke saveze koji su nastali u restoranima ili na stadionima. I zato ne bi trebalo verovati onima koji kažu da neće sarađivati sa Vučićem, kao što, kako se meni čini, ne bi trebalo shvatati zdravo za gotovo ono što lider SNS-a kaže o bivšim partnerima. Svi će se još sto puta posvađati pa se pomiriti, i na kraju će sve biti u redu“, dodaje Krutikov.

Navodi i da povratak DSS i SRS u parlament neće ozbiljno uticati na praktičnu politiku.

“To je privremena pojava. Zato što je za sada veoma teško proceniti potencijal stranaka, koje su, uslovno rečeno, proruske, mada ja mislim da je to isuviše uska definicija. Kao što je nemoguće unapred reći šta će biti sa novim sazivom skuštine i da li će možda za dve godine opet biti raspisani vanredni izbori. Činjenica je da sve što produbljuje jaz između Rusije i EU pozitivno utiče na rejting i uticaj stranaka poput SRS i DSS-Dveri. Smatram da će se za godinu dana videti pravi potencijal ovih političkih snaga“, ističe Krutikov.

Ruski novinar ocenjuje da je prerano za zaključke da li će pokret Dosta je bilo i njegov lider Saša Radulović dobiti priliku da učestvuje u procesima, uprkos tome što je dobio podršku za ekonomski program i borbu protiv partokratije.

“Nisam siguran, zato što se srpski ekonomski sistem razvija u skladu sa okvirima definisanim u Briselu, i ovo pitanje će kontrolisati Vučić“, zaključio je Krutikov.
Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here