Home Izbori SNS evropskim socijalistima: Zaštititi izbornu volju građana

SNS evropskim socijalistima: Zaštititi izbornu volju građana

64
0
SNS - Srbija izbori
Foto: Tanjug

Partija evropskih socijalista (PES), čiji je član DS, ocenila je danas da izbori u Srbiji, po svemu sudeći, nisu bili slobodni i fer, a Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS, saopštila je da PES nastavlja i nakon izbora, kao i tokom predizborne kampanje, neutemeljene i pristrasne napade na SNS.

BEOGRAD – Partija evropskih socijalista (PES), čiji je član DS, ocenila je danas da izbori u Srbiji, po svemu sudeći, nisu bili slobodni i fer, a Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS, saopštila je da PES nastavlja i nakon izbora, kao i tokom predizborne kampanje, neutemeljene i pristrasne napade na SNS.

„Srpska napredna stranka sa žaljenjem konstatouje da PES i njen predsednik, Sergej Stanišev, nastavljaju i nakon održanih izbora, kao i tokom predizborne kampanje, neutemeljene i pristrasne napade na SNS| ističe se u saopštenju.

„Optužbe o neregularnostima izbornog procesa, kao i pozivanje na nezavisne posmatrače i OEBS, proizvoljne su i pokazuju manjak objektivnosti i demokratskog ponašanja“, napomenula je Joksimović.

Ona je podsetila da su na slobodnim izborima građani Srbije preko 48 odsto glasova dali SNS, i dodala da je zaista nedopustivo vređati slobodnu volju građana zato što se Staniševu i socijalistima ne sviđa SNS.

„Posebno ukazujemo na činjenicu da su DS i neke druge partije koje PES podržava, osim optužbi bez argumenata i bez podnetih prigovora nadležnim organima, pokazali da slabo poštuju demokratske institucije i procedure“, ističe se u saopštenju i dodaje: „Uostalom, onaj ko gubi ima prava da se ljuti, ali ne i da poništava i dovodi u pitanje volju građana. Bolje bi bilo da se pozabavite razlozima zbog kojih su ove stranke doživele debakl i gubitak poverenja građana“.

U saopštenju se dodaje da je SNS tražila ponovno brojanje glasova i uvid u sav birački materijal, jer ima opravdane sumnje da je vršen pritisak na izbornu komisiju.

„U parlament mogu da uđu, po jasnim demokratskim pravilima, samo one stranke koje su prešle cenzus, pa ćemo uskoro videti ko je od stranaka zaista ušao u parlament“, ističe SNS.

SNS napominje da je, kao stranka koja je pokazala da poštuje evropske vrednosti i demokratske procedure, tražila na uvid i ponovno prebrojavanje, da bi zaštitila izbornu volju građana Srbije, što, naravno, mogu da traže i druge stranke.

„Očekujemo da PES pozdravi ovaj demokratski čin SNS-a i poštovanje demokratskih vrednosti slobodnih izbora“, poručuje se u saopštenju.

PES je ranije danas saopštila da je „primila k znanju“ ishod izbora u Srbiji i da izražava zabrinutost zbog demokratskih standarda izbornog procesa.

„Izražavamo značajnu zabrinutost u vezi sa izbornom kampanjom u Srbiji i glasanjem koje, po svemu sudeći, nije bilo ni slobodno ni fer“, izjavio je predsednik PES Sergej Stanišev.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here